Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Nu snurrar paviljongen i Österström igen

/
 • Patrik Nyberg på Sundsvalls byggnadsvård har under sommaren 2015 renoverat den snurrande paviljongen i Österström.  Kjell-Åke Hermansson från SCA medverkade och Lars-Erik Wikholm ordförande för Holms bygdegårdsförening fick med invigningen överta driften av paviljongen som härstammar från 1879 och den här byggdes 1988-89 på den gamla kvarnens plats.
 • I förmiddagsljuset skimrar den som ett smycke. Paviljongen i Österström är åter i bruk med hjälp av byggnadsvårdaren Patrik Nyberg.
 • Patrik Nyberg är jättenöjd och blir lite snurrig i premiärturen.
 • Skovelhjulet i skvaltkvarnen drivs av vattenkraft. Här doftar det tjära och linolja. Remmen dras i gång och den driver i sin tur konstruktionen som snurrar
 • Vattnet leds in i rännan, en lucka måste öppnas och en annan sänkas ner manuellt. Sedan är det farten på vattenflödet som styr hur snabbt karusellpaviljongen snurrar.
 • De gamla skovelbladen var murkna och var i stort behov av att bytas ut. De nya är tillverkade i senvuxen kärnfura.
 • Tolv stycken nytillverkade skovelblad är intappade i centrumaxeln.
 • Platsen för den snurrande paviljongen fick bli där den gamla kvarnen tidigare stod.
 • Med invigningen ville SCA:s representant Kjell-Åke Hermansson och Patrik Nygren och hans kollega Åke Östling lämna över till Holms hembygdsförenings ordförande Lars-Erik Wikholm. Med fanns även Per-Anders Sjöquist som dokumenterade händelsen för SCA.
 • Ån forsar vackert ner mot Holmsjön. Den är drivkraften till
 • Här byggs en kopia upp i Österström. Året är 1987-88 och den unika snurrande paviljongen lockar turister till Holm.
 • Här byggs en kopia upp i Österström. Året är 1987-88 och den unika snurrande paviljongen lockar turister till Holm. Ägaren SCA har med hjälp av Holms hembygdsförening och byggnadsvårdaren Patrik Nyberg restaurerat driften av den. Nu i höst är den åter i bruk.
 • Patrik Nygren

Det är unikt i Sverige, det lilla snurrande smycket i Österström.
Med Patrik Nybergs kunskaper i byggnadsvård är paviljongens drivhjul i trä restaurerat.
– Nu är det fart på det igen och vattenflödet styr hastigheten, säger Patrik och håller i sig i räcket.

Annons

Dammluckan ska öppnas och ytterligare en lucka ska fällas på plats för att vattnet kan ledas in i rännan som går ner till skovelhjulet.

– Nu kommer vattnet, ropar Patrik Nyberg spänt.

Det forsar fram i rännan och träffar det nyrestaurerade skovelhjulet. Vattnets kraft driver med ens i gång hjulet, remmen sätts i rörelse och det lilla lusthuset böjar sakta snurra runt sin centrumaxel.

– Det ser fint ut, säger Patrik lättat.

Han ler stort när han i farten hoppar in på paviljongens veranda. Kort efter hoppar SCA;s representant Kjell-Åke Hermansson ombord och nu snurrar det ganska fort. SCA är ägare och hembygdsföreningen sköter driften.

Solens strålar glänser till när de träffar de flerfärgade spröjsade fönstren. Utsikten över ån är fin.

Holms hembygdsförening, SCA och Patriks verksamhet har samarbetat för att få paviljongen i bruk igen. Förlagan byggdes 1879 av Viktor och hans far Sven Pettersson och var placerad vid utloppet av Navarån på andra sidan Holmsjön.

Viktor var inspektor, även kallat uppsyningsman, på Östanbäcks sågverk och Heffners bruk. Han lät bygga den unika paviljongen för att bjuda sina vänner på en uppfriskande rundtur. Festerna blev många och folkhumorn döpte paviljongen till konjaksbespararen.

I slutet av 1980-talet rekonstruerades karusellpaviljongen på den gamla kvarnens plats vid Österströms konferensgård.

– Den lockar till sig turister och är en av många fina ställen här i Holm att besöka, säger Lars-Erik Wikholm, ordförande i Holms hembygdsförening.

– Det visade sig att varje del i skovelhjulet som är byggt av trä hade murknat. Vi beslutade att byta ut alla tolv skovelbladen, säger Patrik Nyberg.

De är omsorgsfullt tillverkade av senvuxen kärnfura och har behandlats med "roslagsmahogny", en tredjedel tjära, linolja och terpentin. Blandningen värmdes till 55 grader för att tränga in i träet på bästa sätt. Stenkistan som håller i hela konstruktionen på plats visade sig vara rutten i vissa stockar. Även de har bytts ut och tjärats.

– Om det finns en underhållsplan så kommer den här konstruktionen att hålla hur länge som helst, säger Patrik Nyberg.

Nu när paviljongen snurrar igen tycker Patrik Nyberg att det är viktigt att se helheten. Han har inspekterat dammluckorna och rännan, även delar på själva lusthuset behöver hållas efter med lite kärlek och byggnadsvård.

– Om man tjärar delarna på försommaren när träet är torrt så skyddas det mot fukten. Det sparar man mycket pengar på.

Patrik har tjugo års erfarenhet inom byggbranschen. Intresset för byggnadsvård banade väg för universitetsstudier i ämnet och efter tre år är han redo att ta tag i nya arbetsområden.

– Det är hantverket jag tycker så mycket om, jag tycker om att skapa i trä. Med högsta betyg i träslöjd så kan man nog säga att jag har en talang för det, säger han.

Mer läsning