Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Vinnarskallen avgör VM-loppen

/
  • Det blir bara en kort paus på skogsvägen för Marie Israelsson och hennes draghundar under förmiddagens träning.
  • Marie Israelsson med Yoyo, en av hennes ledarhundar i polarhunds-VM.
  • Skogsvägarna i Vigge får fungera som träningsspår för Marie Israelssons hundspann när det är för blött på sjön.
  • Hundarnas fart regleras genom att bromsa eller gasa med fyrhjulingen som Marie Israelsson åker på.
  • Siberian huskyn Spana vrider och vänder på sig i väntan att Marie har spännt fast de övriga draghundarna.
  • Hundarna är lika lyckliga och glada hela tiden när de får springa.

Till helgen avgörs VM för polarhundar i Österrike. Slädhundsföraren Marie Israelsson från Vigge åker dit med stora förhoppningar om en bra placering.
– Det är stenhård konkurrens men jag blir inte nöjd utan en medalj, säger hon.

Annons

På gården i Vigge är det sällan tyst. Från hundgården nere vid sjökanten hörs både ylanden och höga skall. När Marie närmar sig blir det alltmer högljutt och ivriga hundar kastar sig mot staketnätet.

– Det spelar ingen roll vilket väder det är så är hundarna ändå alltid lika glada, berättar Mari Israelsson, när hon börja sela på hundspannet som står utanför.

Det har varit en vinter med stora variationer i väderleken. Snön kom sent och träningen har blivit lidande inför säsongens stora mål, VM för polarhundar i österrikiska Scharnitz.

– Jag har tagit medalj i flera mästerskap genom åren, säger Marie. Flera silver och brons i både VM och EM men ännu inget guld.

Till årets mästerskap har Marie laddat, som hon brukar, med hård träning och ett par tuffa tävlingar innan.

– Hundarna känns som om de är i bra form inför VM nu, berättar Marie. Vi startade i Polarhundsmästerskapet i Orsa förra helgen och vann till slut med 44 sekunder trots ett par felkörningar.

Sista veckans varma väder har dock ställt till det i förberedelserna. Spåren som brukar ligga dragna på sjöisen nedanför Maries gård är vattenfyllda och andra träningsmetoder måste prioriteras.

– Vi måste träna nästan varje dag, förklarar Marie, både hundarna och jag. Men när vi inte kan åka på snö spänner jag hundarna framför fyrhjulingen och kör på skogsvägarna i närheten.

I första ledet står YoYo och Yarak, två Siberian huskies, som oftast springer som ledarhundar när Marie tävlar.

– Att kombinera ihop spannet på rätt sätt är oerhört viktigt, säger Marie. Alla mina hundar skulle nog kunna springa först men det gäller att ha tuffa hundar som är hårda i huvudet också.

Ledarhundar måste hela tiden fokusera på att ta sig framåt, att inte bry sig om andra hundspann och alltid fortsätter springa med samma fart.

Konkurrensen på ett VM är alltid tuff. Marie och hennes team åkte ner redan en vecka innan för att träna på plats och vänja sig vid den nya miljön. Målet är klart och förhoppningarna på en bra placering är höga.

– Jag har alltid varit en vinnarskalle och det gäller för mina hundar också, säger Marie med ett leende.

Mer läsning