Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två månader efter dubbelmordet — mördaren ännu fri

/
  • Den andra juni i år hittades Tor Öberg och Gerd Wiklund brutalt mördade på Härnön utanför Härnösand. Nära 500 tips och 250 förhör senare saknar polisen fortfarande uppgifter om exempelvis gärningsman, mordvapen och motiv. Polisens informationsansvariga Christer Johansson går igenom utredningsmaterialet.
  • ST 3 juni
  • ST 4 juni
  • ST 9 juni
  • Polisen arbetar nu med att ta fram en så kallad gärningsmannaprofil som kan ge en bild av en potentiell mördare, berättar Christer Johansson.

Två månader har gått sedan 70-åriga Tor Öberg och 67-åriga Gerd Wiklund hittades brutalt mördade i byn Brattås på Härnön utanför Härnösand. Fortfarande saknar polisen avgörande spår för att kunna lösa mordgåtan.

Annons
Vilket var motivet? Var är mordvapnet? Var mördaren ensam eller var de flera?
Frågorna tycks vara fler än svaren.
Polisens informationsansvariga Christer Johansson bläddrar bland papper och grubblar.
Kan polisen ha vetat att Tor Öberg avverkade skog och hade en del pengar? Trodde denna någon att Tor skulle förvara pengarna i huset? Vilket var motivet om det inte var ekonomisk vinning? undrar han.
Snart 60 dagar har passerat sedan mordet uppdagades. Polisen har fått in nära 500 tips och hållit runt 250 förhör. Åtta poliser från länet arbetar med mordutredningen och sex rikskriminalpoliser har varit på plats och jobbar nu med insamlat material.
Men ännu saknas avgörande bevis.
I måndags kom de första provsvaren av blodanalyser från spår som säkrats på mordplatsen, från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Blodet visade sig tillhöra offren, ingen annan. Fler provsvar väntar.
En obduktion av kropparna vittnade om att morden skett med hjälp av ett slagverktyg. Tor Öberg var jägare och slaktade djur. Han hade yxor, släggor och hammare i sin verkstad. Mordvapnet kan ha varit ett av dessa. Men det är försvunnet.
Vi har letat igenom hela området utan att hitta det, säger Christer Johansson.
Han låter vilsen. Har utredningsarbetet kört fast?
Nej, verkligen inte, svarar han.
Det fortgår. Polisen avverkar tips och bearbetar spår. Vi bygger upp en kedja som förhoppningsvis ska leda oss till en gärningsman, säger han.
Till sin hjälp har de rikskriminalpoliserna som just nu tar fram en så kallad gärningsmannaprofil. En sådan kan ge en bild av en potentiell mördare. Genom att bearbeta befintlig information kan de få fram uppgifter som exempelvis om gärningsmannen var en ensam eller våldsam person.
Mördaren täckte över den ena kroppen. Betydde det att offret var bekant? Att ansiktet gjorde ont att se på? Det är lite som att spela på lotto, men det stämmer ibland, säger Christer Johansson.
Vilka tips och spår som för tillfället är de mest intressanta för utredningen, vill han inte svara på.
Gärningsmän brukar noga följa vad som skrivs och sägs om brotten i medier. Om jag talar om att vi exempelvis jagar en blå bil och mördaren har en sådan, så gör han eller hon sig nog snabbt av med den, säger han.
Men vad talar då för att mordgåtan ska få ett slut? Det är egentligen omöjligt att veta, menar Christer Johansson.
Vi klarar upp 70 procent av alla mord. Vi är optimistiska även i det här fallet, säger han.

Tipsa polisen
Polisen vädjar fortfarande om allmänhetens tips. Den som har gjort någon form av iakttagelser, runt brottsplatsen 31 maj eller 1 juni eller någon annanstans, kan ringa 0611-88016.

Mer läsning

Annons