Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två minuters stopp mot våldet

/
  • Klockan tolv i går stannade Ali Molavi och andra busschaufförer i landet sina bussar. Stoppet var en manifestation mot det våld och hot som blivit vanligt förekommande mot anställda inom kollektivtrafiken.

I två minuter står bussen stilla intill idrottsplatsen i Bergsåker. Ett ovanligt avbrott för chauffören och passagerarna.
Klockan tolv i går stannade kollektivtrafiken i hela landet mot våld och hot som drabbar de anställda.

Annons
Rapporten som Seko och Kommunal har tagit fram visar att en busschaufför av tio har utsatts för våld. Tre av tio har blivit hotade. Fackförbunden Seko och Kommunal anser att det är helt oacceptabelt och därför anordnades gårdagens manifestation.
Jag hoppas att det kan hjälpa på något sätt. Det känns bra att visa sitt stöd för alla som utsatts för sådana här obehagliga saker i alla fall, säger busschauffören Ali Molavi.
Han har arbetat som busschaufför i drygt tre år.
Jag har aldrig blivit rånad eller utsatt för några direkta hot men vid ett tillfälle uppstod en situation som var väldigt otrevlig. Hot och rån förekommer ju och det känns inte bra även om jag personligen inte känner mig orolig när jag sitter bakom ratten, säger Ali Molavi.
Han tycker det är viktigt att de som verkligen utsatts får stöd och hjälp från både kollegor och facket.
Vi ska stötta varandra, det tycker jag är mänskligt. Man ska komma ihåg att händer det någon annan kan det lika gärna hända mig och då kommer jag att behöva stöd. Därför är det bra att uppmärksamma det här, säger Ali Molavi
En bit bak i bussen sitter resenären Bo Björnson som tycker att det går bra att bussarna står stilla i två minuter.
Det är klart att det kan förekomma hot ibland och det har ju skett rånförsök här så jag tycker att det är okej, säger Bo Björnson.
Han åker ofta buss med har aldrig varit med om någon direkt hotfull situation under sina resor.
Visst kan det ha varit en del stökiga personer med ibland men det har aldrig hänt något när jag åkt. Egentligen är det väl mest nattbussarna som har den sortens problem och jag brukar inte åka nattbuss, säger Bo Björnson.
Efter stoppet i Bergsåker kliver Ali Molavi upp och förklarar för sina passagerare varför bussen stått stilla, därefter fortsätter turen som vanligt.
Fackförbunden kräver nu mer personal, dubbelbemanning nattetid, övervakningskameror och mindre kontanter i bussarna för att komma åt hot- och våldsproblemen inom kollektivtrafiken.

Mer läsning

Annons