Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåhundra i Sundsvall hedrade terrorns offer

/
  • Uppskattningsvis ett par hundra personer infann sig på Stora torget prick klockan tolv på måndagen, för att med en tyst minut hedra minnet av de omkomna i terrordåden i Paris förra veckan.
  • För grannarna och arbetskamraterna Maj-Lis Persson och Margaretha Wallström var det en självklarhet att delta i manifestationen på torget i Sundsvall vid lunchtid på onsdagen.

Terrordådens offer hedrades av omkring tvåhundra personer på Stora torget på måndagen.

– För oss är det en självklarhet att vara här, sade kamraterna Maj-Lis Persson och Margaretha Wallström med en mun.

Annons

I nästa andetag tyckte de att alltför få ställde upp och visade sympati för demokratiska kärnvärden som öppenhet och solidaritet.

– Vem vet, nästa gång kan det inträffa i Sundsvall och det är viktigt att slå vakt om vår frihet, fortsatte Maj-Lis Persson, som sade sig företräda även TCO Mellannorrland.

En annan deltagare var Gösta Lind som i god tid planerat sin närvaro vid manifestationen.

– Det som hänt är fruktansvärt. Politikerna i hela världen måste nu gå samman och lösa detta problem, sade han.

Repris: Live från tysta minuten på Stora torget

Minnesstunder genomfördes samtidigt på flera andra håll i Sverige och var även påkallat av EU. Initiativtagare i Sundsvall var kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S). I ett kort anförande sade han bland annat så här:

– I en tid som denna är det viktigt att visa att vi inte viker ned oss för terror oavsett var i världen den äger rum.

På frågan om något liknande skulle kunna hända i Sundsvall svarade Peder Björk:

– Man måste vara väl medveten om att världen krymper för varje dag och att något liknande kan hända i Sverige och även i Sundsvall. Det måste vi ha med oss när vi på olika sätt planerar i vårt samhälle. Polismyndigheter, säkerhetstjänst och även kommunens säkerhetsavdelning jobbar kontinuerligt med säkerhetsfrågor där även eventuella terrordåd är inberäknade.

– Samtidigt är det enda som kan göra att vi i framtiden lyckas bekämpa terror och liknande hemskheter är att visa på alternativen, ett öppet och demokratiskt samhälle. Jag är helt övertygad om att vi även framöver kommer att ha ett sådant samhälle, sade Peder Björk.

Mer läsning