Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk domstol tilldömer judisk affärsfamilj miljonskadestånd

Annons
En domstol i Berlin fastslog på fredagen att ättlingarna till en judisk affärsfamilj, verksam i varuhusbranschen i början av förra seklet, har rätt till motsvarande 180 miljoner kronor i skadestånd för att nazisterna lade beslag på familjens fastighet på 30-talet.
Dagligvarujätten KarstadtQuelle ska betala, eftersom det bolaget fick kontroll över familjen Wertheims varumärke i början av 50-talet.
Domstolen gick på samma linje som tyska regeringen stannade för i skadeståndsfrågan 2001. Men därmed är inte saken klar. Fredagens beslut måste bekräftas i högre instans.
Fastigheten det handlar om ligger vid Leipziger Strasse i Berlin. Där hade familjen Wertheims varuhuskedja sitt huvudkontor, vilket nazisterna lade beslag på 1933.
Efter kriget låg emellertid fastigheten i Östberlin, vilket ledde till att alla anspråk lades på is. Efter den tyska återföreningen tog denna och andra processer fart.
Fredagens utslag kan ha inverkan på ett annat fall som rör en fastighet i centrala Berlin, numera bebyggd med nya Ritz Carlton-hotellet och ett antal kontorsskrapor vid Potsdamer Platz.

Mer läsning

Annons