Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Olsson döms troligen till vård

Allt talar för att 53-årige Ulf Olsson döms till sluten psykiatrisk vård för mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989. Även Socialstyrelsen anser att Olsson lider av en allvarlig störning. Troligen kommer både åklagaren och Olssons advokat att yrka på vård.

Annons
 Jag har inte hunnit läsa hela utlåtandet från Socialstyrelsen än, men det lutar väl åt ett yrkande om vård, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.
Försvarsadvokaten, Sven Jernryd, säger att han ser sluten rättspsykiatrisk vård som "den enda adekvata påföljden".
Yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd kom till Lunds tingsrätt på torsdagen. Rådet ansluter sig till den bedömning som professor Sten Levander i Malmö tidigare kom fram till sedan han undersökt Olsson. Enligt Levander led Olsson av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks 1989. Störningen har bestått sedan dess och Olsson anses fortfarande i behov av vård.

Domstolen avgör
Rättsliga rådet har låtit chefsöverläkare Marianne Kristiansson i Stockholm göra en ny undersökning av Olsson. Enligt rådet kompletterar yttrandena från Levander och Kristiansson varandra.
Men trots deras enighet har Lunds tingsrätt kallat både Levander och Kristiansson som vittnen när rättegången återupptas den 30 mars.
 Det är för att vi ska få möjlighet att bilda oss en så god uppfattning som möjligt i frågan. Det är till sist domstolen som avgör, säger lagman Jan Alvå till TT.

Frågetecken
Chefsåklagare Pär Andersson sade inför domstolen i december 2004 att livstids fängelse är den enda tänkbara påföljden för de brott som Olsson åtalats för, såvida han inte visar sig vara sjuk. När resultatet av Sten Levanders undersökning blev klart begärde Pär Andersson en prövning i Socialstyrelsens rättsliga råd.
 Jag hade en del frågetecken när det gällde grunden för Levanders bedömning, säger Andersson.
Nu konstaterar han att Ulf Olsson blivit undersökt av två instanser som kommit fram till samma resultat. Det troliga är därför att både åklagaren och försvararen kommer att argumentera för att Ulf Olsson döms till vård.
I det läget vore det sensationellt om tingsrätten ändå skulle komma fram till en fängelsedom.
Jan Alvå räknar med att rättegången mot Ulf Olsson kan slutföras den 30 mars, också i den del som gäller mordet 1989 på 24-åriga Jannica Ekblad. Domen kommer troligen veckan därpå.

Mer läsning

Annons