Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar inför rätta för hets mot folkgrupp

/
  • I går hölls rättegången mot sju ungdomar som åtalats för grov hets mot folkgrupp.

Sju ungdomar från Sundsvallstrakten ställdes i går inför rätta i tingsrätten i Söderhamn för grov hets mot folkgrupp. I december i fjol delade de ut flygblad med rasistiskt och homofientligt innehåll på en gymnasieskola. Nu riskerar de sex månaders fängelse.

Annons
Sju killar i åldern 17 till 26 år har samlats utanför tingsrätten. Flera av dem är medlemmar av Svenska motståndsrörelsen och bär tröjor med provokativt tryck och rasistiska antydningar. De står inför rätta för grov hets mot folkgrupp och övervakas av ett flertal poliser som extrainkallats med anledning av rättegången.
Det var i december förra året under en resa mellan Sundsvall och Stockholm som ungdomarna stannade till i Söderhamn för att sprida Nationell ungdoms propaganda på Staffanskolans gymnasium.
Vi ville skapa debatt och rikta kritik mot skolundervisningen och organisationer som bedriver homosexlobbyism, säger en av de åtalade.
Homosexlobbyism förklarar han med organisationer som företräder homosexuellas intressen. Han nämner RFSL som exempel på detta.
Under förhören av de åtalade framkommer i stort sett samma historia. Ungdomarna medger att de befunnit sig på skolan och att de delat ut flygbladen, utom en av dem som uppger att han endast agerat som fotograf och dokumenterat aktionen. Alla förnekar brott och uppsåtlig hets mot folkgrupp. Ingen av dem säger sig heller veta vem som författat innehållet i flygbladen eller varifrån de kommer.
Vi hade ett par tre hundra flygblad med oss i bilen när vi startade resan från Sundsvall, det är allt jag vet, säger en av männen.
Åklagare Christer Sammens bygger åtalet på de fraseringar i flygbladen som berör homosexualitet.
Sammantaget kan innehållet ses som allmänt rasistiskt, men inte av direkt brottslig grad. Däremot överskrids gränsen för vad som är acceptabelt när det gäller beskrivningen av homosexuella.
Vid ett flertal tillfällen under rättegången fäster därför åklagare Christer Sammens särskild vikt vid flygbladets beskrivningar om homosexualitet som en \"sexuell avart med nedbrytande effekt\" och att \"homosexlobbyn i sina organ försöker avdramatisera pedofili\".
Åklagaren anser att brottet ska bedömas som grovt eftersom flygbladen med dess innehåll spridits på en gymnasieskola och att aktionen skett under organiserade former.
Jag yrkar på fängelsestraff som påföljd och det handlar då om sex månader, säger Christer Sammens.
De tre advokaterna, Tomas Krokström, Lars Lundkvist och Fredrik Lindberg, som utsetts till de åtalades försvar anser att brottet ska ses som ringa utan fängelsestraff som påföljd.
Brottet är inte i den omfattningen att det kan kallas för direkt organiserat och i förhören säger de att de endast menat att skapa debatt, säger Sundsvallsadvokaten Fredrik Lindberg.
Två av de åtalade Sundsvallsborna avtjänar i dag fängelsestraff, ett år och sex månader respektive ett år och nio månader, på Saltviksanstalten i Härnösand för grov misshandel med rasistiska förtecken.
Domen meddelas den 11 juli av tingsrätten i Söderhamn.


Fakta/Bakgrund
Sju ungdomar, mellan 16 och 26 år, delade den 10 december i fjol ut flygblad, med homofientligt innehåll, på Staffanskolan i Söderhamn. Hundratalet pamfletter placerades ovanpå och i elevernas skåp. Rektor Lennart Backlund tillkallade polis som identifierade ungdomarna. De åtalades därefter för grov hets mot folkgrupp. Flera av dem tillhör Nationell ungdom, Svenska motståndsrörelsens ungdomsorganisation.

Mer läsning

Annons