Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik inskription upptäckt i Haverö

/
  • Tobias Haraldsson vaktmästare vid Haverö kyrka kunde konstatera att det handlade om ett riktigt hatverk när plåtslagarna formade till bitarna uppe på tornspiran.

Haverö kyrka har fått en ny spira och ett nytt kors närmast himlen. När den gamla spiran revs hittades en unik inskription på korset.

Annons
På korset har kyrkoherden år 1850 gjort en inskription och intygat vem som var byggmästare, berättar nuvarande kyrkoherde Lars Riberth.
Ingen kände till detta och det kom som en fullständig överraskning. Trästycket med intyget kommer nu att genomgå en konservering och sedan ställas ut.
Vi hoppas kunna placera detta i vapenhuset så att alla som vill kan se den. Stilen är lite svårtydd så en tavla med vad som egentligen står kommer också att sättas upp.
Den gamla spiran var hårt åtgången av väder och vind. Men en orsak till detta är att någon eller några övat prickskytte med gevär på spiran. Nu hoppas kyrkan att den nya får stå i fred.
Under sommaren har en plåtfirma jobbat. Det har varit hantverk från början till slut.
Plåtslagarna tog upp som kopparstycken som man sedan formade på plats uppe vid spiran, berättar vaktmästaren Tobias Haraldsson.
Renoveringen av tornspiran var ingen billig affär. Bruttokostnaden ligger på 550 000 kronor. Församlingen kommer att få ett bidrag som gör att slutnotan bli mindre. Alla inblandade parter anser dock att den nya tornspiran är lyckad.
Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Lars Riberth.

Mer läsning

Annons