Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uno-X-macken läcker och har stängts

/
  • Det har drivits mackrörelse här i Frästa, Gnarp, i ett 70-tal år men en konsekvens av läckaget är att macken kan slå igen för alltid.

Den obemannade Uno-X-mackens tid i Gnarp kan vara över. Den är stängd på grund av ett troligt dieselläckage men det kan i sin tur leda till att den aldrig öppnar mer igen.

Annons
Vi har funnit diesel i spillvattenbrunnen till fastigheten och nu undersöker vi varifrån det kommer. Det mesta tyder på att det kommer från dieseltanken eller anslutningar till den eftersom oljepannan verkar hålla tätt, säger miljökontorets Chatrin Molin.
Macken ligger bara några hundra meter från Gnarps vattentäkt men Chatrin Molin anser inte att det finns någon oro för att läckaget ska nå dit.
Vi är dock extra noggranna.
Tankfelsfinnar-veteranen Tommy Fryxell, Sörberge, och grävmaskinskollegan Örjan Thelberg, Sundsvall, grävde i går upp ledningssystemet till dieseltanken utan att hitta någon läcka.
Tanken ska sedan tömmas och varpå det blir att ta sig in genom manluckan. Men jag tror inte att själva tanken läcker, sade Fryxell.
Det har drivits mackrörelse i ett 70-tal år på platsen.
Kanske finns det någon tank i marken som vi inte känner till, funderar fastighetsägaren Göran Hägglund.
Han är tillsynsman för stationen, det är Uno-X, som i sin tur ägs av Norsk Hydro, som driver den.
Det kan bli så att macken stänger definitivt. För vår del betyder det ingen nämnvärd ekonomisk förlust men ortsborna tappar möjligheten att tanka 25 öre billigare än på andra ställen i trakten, säger Göran Hägglund.

Mer läsning

Annons