Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda Bremöbor vill att kommunen tar ansvar

/
  • Olof Montelius och Thomas Felländer anser att det är kommunens ansvar att ta hand om hamnen i Löran, mycket med anledning av att det är en turistattraktion.
  • Mats Andersson från Lantmäteriet ville inte att ST skulle vara med under mötet, med hänsyn till att fastighetsägarna fritt skulle kunna uttrycka sina åsikter.

Motståndet mot att bilda en samfällighet för att sköta hamnen i Löran är stort. Fastighetsägarna tycker att kommunen smiter från sitt ansvar.

Annons
I går kväll diskuterades vägar och andra gemensamma anläggningar vid Löran. IOGT:s lokal på Björkön var proppfull, ett 70-tal personer hade slutit upp.
I dag ansvarar kommunen för hamnen och parkeringen. Hur det blir i fortsättningen är oklart, lantmäteriet ska utreda ärendet eftersom kommunen ansökt om att en samfällighet ska ta över uppgiften. Gårdagens möte var ett första steg för att informera fastighetsägare och ta del av deras åsikter.
ST fick inte vara med på mötet, men tog ändå del av några synpunkter.
Vi är ute efter att stoppa upp det här. Jag har 20 fullmakter från folk som inte kan komma hit i kväll, säger Thomas Felländer.
Argumenten för att det handlar om en kommunal angelägenhet är främst turisttillströmningen och att många människor rör sig i området.
Löruddens fiskeläge är levande, ett av de få som existerar. Det ska inte bildas någon samfällighet. Det är oanständigt av kommunen att inte vilja ta ansvaret, säger Thomas Felländer.
De flesta på mötet tycktes eniga om att det är kommunens jobb att sköta hamnen i Lörudden. Men det framkom också att många var missnöjda med hur det gjorts hittills.
Anledningen till att kommunen vill slippa ansvaret är att det är tarvar jobb och pengar. Men de boende kring Lörudden vill inte bilda en samfällighetsförening för att kommunen tycker uppgiften är besvärlig.
Thomas Felländer och Olof Montelius jämför med Mellanfjärden i Nordanstigs kommun.
Det ses som en turistattraktion, som kommunen tar hand om och utvecklar, säger Thomas Felländer.
Här skyfflar man över mer och mer ekonomiskt ansvar, säger Olof Montelius.
De båda Bremöborna berättar att de flesta med fastigheter på ön har bott där i generationer, att alla tar sitt ansvar och försöker bevara det som finns. Men Bremöborna är beroende av hamnen för att komma till och från sina fastigheter.
Det uttrycktes också åsikter om tidpunkten för mötet, när mörkret gjort intåg är det svårt för Bremöborna att ta sig hem. Dessutom hade det varit bättre med en träff mitt i semestertider, nu är många fastighetsägare tillbaka på jobben långt från IOGT-lokalen på Björkön.
Många Bremöbor bor någon annanstans och har inte haft chansen att komma hit, säger Thomas Felländer.

Mer läsning

Annons