Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA försökte döda Sgrena, hävdar hennes man

USA-soldaterna ville inte att Giuliana Sgrena skulle överleva, hävdade den frisläppta italienska journalistens man Pier Scolari på lördagen.
Det mystiska skottdramat vid Camp Victory utanför Bagdad seglade på lördagen upp som en stor kil mellan de tidigare så nära allierade USA och Italien.

Annons
Sgrena, som arbetar för italienska Il Manifesto och tyska Die Zeit, fördes direkt till militärsjukhuset Celio efter att ha flugits hem till Rom på lördagen. På båren på Ciampino-flygplatsen hann hon säga till sina kollegor att kidnapparna "behandlade mig aldrig illa, men jag önskar att saker och ting hade gått bättre i går".
Efter en månad hos de irakiska kidnapparna skottskadades hon i axeln och lungan när amerikanska soldater besköt hennes bil efter frigivningen, medan en av agenterna som var med i bilen dödades.
 Vi är förstenade och förstummade av detta dödsfall, sade premiärminister Silvio Berlusconi i fredags kväll, och menade att det finns "oroande frågor" som måste besvaras om händelsen.

Tystade mobilen
George W Bush satt i det amerikanska presidentplanet Air Force One när han nåddes av nyheten, men ringde omedelbart upp Berlusconi för att beklaga och lova en grundlig utredning.
Militären i Bagdad beskrev det hela som ett olyckligt resultat av att den okända bilen höll för hög fart rakt mot en vägspärr. Men enligt Scolari var soldaterna på Camp Victory mycket medvetna om vems bil det var.
 De var 700 meter från flygplatsen, vilket innebär att de hade passerat alla vägspärrar, sade han och förklarade att de till och med hade Berlusconis kontor i luren när "USA-militären tystade mobiltelefonerna".
 Giuliana hade information, och USA-militären ville inte att hon skulle överleva.
När Sgrena kidnappades den 4 februari höll hon på med ett reportage om flyktingar från det av USA sönderskjutna al-Falluja. Scolaris sensationella anklagelse stärktes också av att hon själv i tv-kanalen Rai News 24 beskrev det som ett "kulregn" mot bilen som bara fortsatte trots att chauffören försökte förklara vilka de var.

Agent hjälte
Händelsen beskrivs som det värsta slaget mot relationerna mellan USA och Italien sedan 1998, då ett lågsniffande amerikanskt militärplan rev av en kabinbanekabel vid skidorten Cavalese och orsakade 20 människors död.
Den 51-årige underrättelseagenten Nicola Calipari dödades av samma kula som sedan satte sig i Sgrenas axel av allt att döma försökte han skydda henne med sin egen kropp. Berlusconi fanns på plats för att ta emot Sgrenas plan när det landade på Ciampino på lördagsförmiddagen, och gjorde klart att han även skulle ta emot hjälten Caliparis kropp när den kom med ett annat plan natten till söndagen.

Mer läsning

Annons