Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel väg i Norrhassel

/
  • Delar av vägen har en väl kraftig lutning tycker Ingemar Edblom och hans son Hampus.
  • Byföreningen är besvikna på Vägverket. Nu kräver Hampus Edblom, Acke Åström, Jeanette Midhake, Agneta Fernlund och Ingemar Edblom en ordentlig upprustning av vägen så att den håller mer än någon dag.
  • Hålen längs vägen märks ut med pinnar. En del är meterdjupa och sträcker sig in under vägbanan. Och enligt ortsbefolkningen dyker det ständigt upp nya så fort det regnar.

Byborna i Norrhassel är trötta på att köra den usla vägen fram till Lucksta. Den gropiga, spåriga, guppiga 18 kilometersresan betecknar de som livsfarlig.

Annons
Lastbilsförarna vill inte köra ut hit för bilarna går sönder, säger Lars Wikström.
Han är travhästägare och transporterar sina hästar fem sex gånger i veckan från Norrhassel.
Jag brukar köra över Hassela i stället, även om det är längre, för där är vägen bättre.
Byföreningens medlemmar berättar om sönderkörda stötdämpare och styrleder. Enligt deras uppfattning är det de som håller reservdelsindustrin i gång.
I början på 1980-talet renoverades vägen, tio år senare var det dags igen. Men det här decenniet har det inte blivit någon upprustning utan bara tillfällig kosmetisk lappning. Just nu läggs nya trummor de första åtta kilometrarna och så har det hällts ut lite fyllning i groparna.
Det kan se skapligt ut nu men det behövs bara ett regnväder så är groparna tillbaka, säger Acke Åström.
Dessutom använder vägreparatörerna grävmaskiner med band som trycker sönder vägkanterna till allmän förtretelse. Och längs vägen finns ändå meterdjupa hål markerade med björkruskor som vittnar om hur undermålig grunden för vägen är.
Acke Åström känner byns historia och vad han vet så har det aldrig gjorts något riktigt underarbete på vägen och därför blir det inget varaktigt av reparationerna.
Sedan är sträckan farlig för att bilisterna helst kör i mitten av den smala vägen så de kan undvika de värsta groparna. Samtidigt går det mycket timmerbilar här och det är bara tur att det inte hänt någon allvarlig olycka, säger Ingemar Edblom.
Kontakterna med Vägverket har varit många och långvariga. Klara besked har det däremot varit ont om. Nu har byföreningen slagit sig samman med grannbyn och ska författa nya skrivelser till kommun och Vägverket. Dessutom ska det göras en namninsamling.
Fast först ska vi ta reda på hur många timmertransporter som går längs vägen här. De kör ju både mot Hassela och Stöde.
Förr om åren stängdes vägen av vid tjällossningen vilket numera inte görs eftersom det hävdas från ansvarigt håll att det inte är lika omfattande tung trafik längre. Det vill byborna visa inte stämmer med verkligheten, timmertransporterna har varit omfattande de sista åren. Med sådan fakta i bagaget hoppas de till sist få gehör om riktiga reparationer av vägen som leder till deras idyll med 85 året-runt-hushåll .

Mer läsning

Annons