Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usla betyg till skolorna

Sundsvalls och Timrås skolor får underbetyg.
De rankas på 253:e respektive 268:e plats av landets skolkommuner.

Annons

Ska man hitta bra skolor får man söka sig söderut och norrut. Det är i Skåne och Norrbotten de bästa skolkommunerna finns, enligt Lärarförbundets rankning. Vellinge kniper förstaplatsen, medan silvret går till Piteå i 2014 års rankning, som Lärarförbundet presenterar mitt i valrörelsen.

Sundsvall hamnar på 253:e plats. Det är visserligen en liten förbättring jämfört med förra året då kommunens skolor låg på 275:e plats, men fortfarande långt ned på rankningen av Sverige 290 kommuner. Ännu sämre går det för Timrå som ligger på 268 plats. Ånge klarar sig däremot lite bättre och ligger på 139:e plats i rankningen.

– Vi gör det här för att få politikerna att inse att det gäller att satsa på skolan. Kommunerna i toppen prioriterar skolan och vill vara bäst. De har gott om välutbildade lärare och det märks på elevernas resultat, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Allra sist på Lärarförbundets lista ligger Nynäshamn, Vingåker, Upplands Väsby, Lilla Edet och Ljusnarsberg.

– Kommunerna i botten har gemensamt att de har alldeles för låg andel utbildade lärare och dessutom låg lärartäthet. De måste fråga sig hur de ska klara lärarkrisen och vända elevresultaten, säger Sirén.

Mer läsning

Annons