Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning av krogpersonal

/
  • Berit Lundin, Ånge kommun, Beyram Altuntas, hotell Mitllandia, Peter Sundvisson, Ångepolisen, Daniel Brolin, Ångepolisen och Mona Bruce, Ånge kommun, är referensgrupp för utbildningen av krogpersonalen i Ånge.

I morgon börjar över 30 anställda på krogar i Ånge en utbildning som ska minska det krogrelaterade våldet.
– En viktig utbildning, säger Beyram Altuntas, krögare på Mittlandia i Ånge.

Annons
Utbildningen som krogpersonalen i Ånge ska gå startade redan i mitten av 1990-talet i Stockholm.
Då gick det under namnet stadsprojektet och visade sig bli lyckat. Folkhälsoinstitutet var mycket nöjd med resultatet spred det vidare över landet.
Och meningen med utbildningen är att ge personalen i krogarnas barer och även dörrvakterna bättre verktyg på sina arbetsplatser.
Personalen ska veta var gränsen går för den som är överförfriskad. Och även att man ska begära legitimation av den som vill köpa alkohol, säger Berit Lundin, alkoholhandläggare hos Ånge kommun.
Utbildningen som kommer att ske vid två tillfällen för att så många av krogarnas anställda ska kunna delta kommer att ske med hjälp av läkare och alkoholterapeuter bland annat.
I utbildningen kommer alkoholens medicinska effekter att finnas och även våld. En mindre del kommer även att ägnas år narkotika.
Det är inte lika mycket narkotika här ännu, säger Mona Bruce, förebyggare.
Utbildningen ska också ge krogarnas vakter bättre verktyg att möta våld bland gästerna som kommer.
Det här projektet har funnits i Örnsköldsvik under några år. Och där har det visat sig att det krogrelaterade våldet har minskat med 20 procent, fortsätter Mona Bruce.
Även om det inte är lika mycket våld i Ånge kring krogarna och efter krogbesöken när man gå hem så tror man från polisen på utbildningen.
Vi är övertygade om att utbildningen även här kommer att ge effekt. Det är väldigt viktigt att vi har ett bra samarbete mellan vakterna och oss poliser, säger Peter Sundvisson, Ångepolisen.
Personalen som går utbildningen ska inte bara gå hem när man är klar med sina utbildningsdagar.
De kommer att få göra ett prov. Och där minst 80 procent av svaren måste vara rätt. Men innan man nått dit så måste man ha deltagit till 100 procent i utbildningen. Ett diplom kommer man att få med sig hem när man är klar. Det kan man inte söka alkoholtillstånd på. Men man kan visa upp det om man söker nytt jobb att man gått den här utbildningen, berättar Berit Lundin.
Det här kommer att ge väldigt mycket för personalen på krogarna och jag tror också att de som gått utbildningen kommer att se ännu ansvarsfullare på sitt jobb. Att se när det inte ska serveras någon mer alkohol till någon som är för berusad, säger Beyram Altuntas.

Mer läsning

Annons