Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbytbara läkemedel pressar priser

Utgångna patent på dyra läkemedel tycks ha haft större effekt på läkemedelskostnaderna i Sverige än i andra europeiska länder.

Annons
Både magsårsmedicinen Losec och Simvastatin mot högt kolesterol är billigare i Sverige än i andra europeiska länder, visar en granskning av läkemedelspriserna som Läkemedelsförmånsnämnden gjort.
Jämfört med det europeiska genomsnittspriset är det svenska priset för Simvastatin 75 procent lägre medan priset för Losec är 50 procent billigare än snittet. I andra änden finns Subutex, som ges till narkomaner, som är 75 procent dyrare än Europasnittet.
Subutex är dock ett läkemedel som säljs i små mängder medan Losec och Simvastatin är storsäljare.
 I många länder har man inte haft samma prisnedgång när patentet gått ut, säger Andreas Engström som är sakkunnig på myndigheten.
En orsak är generikareformen som innebär att apoteken byter ut läkemedlet på receptet mot ett billigare om det finns likvärdiga alternativ.
 Innan den reformen var det inte heller så stora prisskillnader i Sverige.
Läkemedelsgranskningen, som omfattar de 180 mest sålda läkemedlen, visar att priserna på läkemedel i Sverige ligger sju procent under genomsnittet i Europa. Om priset justeras i förhållande till köpkraft har Sverige de näst lägsta priserna i Europa.

Mer läsning

Annons