Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utdragen dödskamp mot mördaren

/
  • —Snorhyvlar, kallade den mordmisstänkte 81-åringen de journalister som bevakade gårdagens häktningsförhandling. Men gentemot domaren och åklagaren visade han respekt, och vidhöll sitt erkännande. Hans motiv är däremot svårt att förstå, och nu ska han genomgå en förberedande rättspsykiatrisk undersökning. —Det ska bli skönt att komma till häktet, sade han efteråt till sin advokat.

40 knivhugg ändade den 84-åriga kvinnans liv. Polisen vet att hon försökte värja sig, men inte hur länge hon orkade kämpa. I går häktades hennes make för mordet.

Annons
Tungt stödd på sin försvarsadvokat trädde den bräcklige gamle sågverksarbetaren inför häktningsdomaren i Sundsvalls tingsrätt i går eftermiddag. Han var iförd kriminalvårdens blågrå mjukisoverall. Barfota i enkla plasttofflor.
Den församlade pressen kallade han \"snorhyvlar\", men uppträdde ytterst korrekt och artigt mot domaren och åklagaren.
Åklagaren läste upp den formella anklagelsen att han mördat sin hustru sedan 52 år.
Han medger häktning, förklarade advokat Ulf Karström.
Obduktionen av kvinnan visar att hon har flera knivskador i händer och armar. Så kallade motvärsskador, och de berättar att hon förgäves försökte skydda sig mot makens knivangrepp. Polisen vet ännu inte säkert hur länge hon kämpade emot innan hon dukade under. Men en granne säger sig ha hört skrik under uppemot en halvtimme.
Rättsläkarna säger att hon hade skador från 30-40 knivhugg, berättar kammaråklagare Lisa Eriksson.
En bild som rimmar illa med 81-åringens märkliga uttalande att han ville befria henne från något slags lidande. Såvitt åklagaren vet led hon inte av annat än högst normala ålderskrämpor.
Det som inte är klappat och klart är motivet. Det räcker inte med bara ett erkännande, vi måste ju göra en komplett utredning av det här ändå, säger Lisa Eriksson.
Tingsrätten häktade som väntat 81-åringen för mord, och ger åklagaren två veckor att samla bevisen till ett åtal. Kanske kommer förklaringen till det märkliga mordet fram under den förberedande rättspsykiatriska undersökning som 81-åringen nu ska genomgå.
Han tycker det ska bli skönt att komma till häktet. Det är en gammal man, och arresten är definitivt ingen munter plats att vara på, säger advokaten Ulf Karström.


Mer läsning

Annons