Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utegångsförbud för unga

Annons
I söndags förbjöds reformsinnade politiker att ställa upp i Irans presidentval. På tisdagen gjorde det granskande väktarrådet en u-sväng och godkände två av de mest kända.
Irans muslimska hierarki avgör vem som får bli republikens näste president, men med det internationella tryck som råder på regimen måste folket sluta upp vid valurnorna så att valresultatet ser ut att spegla dess vilja.
Den religiösa ledningens makt tryggas bäst av att folket utser en president som inte rör om i grytan alltför mycket och den balansgången är besvärlig.
Västvärldens försök att försäkra sig om att Iran inte skaffar kärnvapen kan stå inför ett avgörande. Men Iran påpekar att förhandlingarna med EU som inleds i Genève på onsdagen kan bli ett misslyckande likaväl som en framgång.
Krismötet har beskrivits som sista chansen att rädda förhandlingarna om en nedläggning av delar av Irans kärnenergiprogram. Det handlar om de delar som misstänks ha framställning av kärnvapen som slutmål.
Hittills tyder ingenting på att Iran fogar sig.
USA:s politik har medverkat till att förbättra säkerheten i Mellanöstern det senaste året. Irak förser dock fortfarande al-Qaida med nya medlemmar. Det konstaterade den Londonbaserade tankesmedjan IISS på tisdagen.
IISS (International Institute for Strategic Studies), som ibland varit skeptiskt mot USA:s politik under George W Bush, berömde den amerikanska ledningen för att ha uppnått goda resultat det senaste året.
IISS:s chef John Chipman, som presenterade rapporten, sade att Irak dock fortfarande befinner sig i ett säkerhetsvakuum.
Tre amerikanska soldater och två irakier dödades på tisdagen i sprängattentat mot deras fordon i Bagdad.
Enligt USA:s tredje infanteridivision dödades de tre soldaterna när en bilbomb exploderade bredvid deras bensinstation. Tidigare detonerade en bomb bredvid en irakisk poliskolonn. Minst två människor dödades och åtta skadades, rapporterade polisen.
Enligt AFP sköts fem civila irakier tillhörande samma klan ihjäl på tisdagen nära den oroliga staden al-Suwayyra söder om Bagdad, sade sjukhuspersonal. Ett av offren var ett barn.
EU-länderna är överens om att höja biståndet för att försöka leva upp till löftet om att bekämpa fattigdomen i världen. Med nya mål slipper EU komma tomhänt till FN:s toppmöte i höst.
 Jag är jättenöjd med beslutet, det är starkare än de åtaganden som gjordes 2002, sade biståndsminister Carin Jämtin efter tisdagens möte i kretsen av EU:s biståndsministrar i Bryssel.
Efter tisdagens möte har nu EU-länderna, på förslag av kommissionen, lovat att leva upp till delmål på vägen mot att 2015 avsätta 0,7 procent av BNI i bistånd.
Vem får efterträda premiärminister Raffarin om det blir ett nej i folkomröstningen? Spekulationerna är intensiva i Frankrike dagarna före folkomröstningen om EU-konstitutionen.
I de senaste opinionsmätningarna har nej-sidan på nytt avgått med segern och läget är mycket osäkert inför söndagens folkomröstning.
För president Jacques Chirac skulle ett nej innebära ett stort nederlag. Få kan tänka sig att han i så fall behåller sin premiärminister, och det är inte heller uteslutet att det blir en regeringsombildning även efter ett ja till EU-konstitutionen.
Danska UD:s beredskap sviktade och inte heller andra danska myndigheter hade beredskap för en katastrof som tsunamin i Sydostasien. Det medger utrikesminister Per Stig Möller i en kommentar till den tsunamiutredning som offentliggjordes på tisdagen.
UD:s egen officiella utredning är djupt självkritisk och utmynnar i närmare 30 rekommendationer som ska stärka den danska beredskapen inför liknande händelser.
 Vi sviktade men det är också den svåraste och mest allvarliga situation som vi varit i hittills, sade Möller.
På onsdagen ska egyptierna rösta om ändringar i författningen som åtminstone på papperet öppnar dörren för andra presidentkandidater än den evige Hosni Mubarak.
Nästa presidentval ska hållas i september. Mubarak, som redan har suttit fyra perioder, har sagt att han bestämmer sig för om han ska kandidera igen först efter folkomröstningen.
Frågan är om omröstningen ger Mubarak besked om hur stor plats han har i folkets hjärtan.
Om författningen ändras enligt förslaget gynnar det ändå bara den kandidat som regerande Nationella Demokratiska Partiet vill ha.
En allvarlig politisk kris avvärjdes på måndagen sedan fjorton ledamöter av USA:s senat träffat en uppgörelse över partilinjerna. Kompromissen banar väg för utnämning av flera domare utvalda av president George W Bush.
Det har rått strid i den annars så kompromissinriktade senaten om Bushs utnämningspolitik. Demokraterna har blockerat utnämningarna av en rad föreslagna domare som anses alltför konservativa.
En efterlyst, mordanklagad och knarkdömd ex-diktator utmanar den sittande presidenten när Surinam går till val på onsdagen.
Trots ett väntande mordåtal hoppas Désiré Bouterse göra comeback som ledare för den minsta staten i Sydamerika.
"Des som pres, inget fel med det", lyder 60-åringens kampanjslogan
Bouterse tog makten i en kupp 1980 och ledde en militärdiktatur fram till 1987. Efter att ha släppt fram en folkvald president och regering gjorde han en ny kupp, innan han lämnade ifrån sig makten 1991.
Oskar Lafontaine, tidigare de tyska socialdemokraternas (SPD) ordförande, finansminister och mycket annat har lämnat partiet efter 39 år.
Hade han inte gjort det hade han med all sannolikhet blivit utesluten. För innan den stridbare vänstersocialdemokraten på tisdagen förklarade att han lämnar tillbaka partiboken hade han uppmanats av SPD-ledningen att göra så.
Efter beskedet om nyval i Tyskland redan i höst sade sig Lafontaine redo att kandidera för de östtyska exkommunisterna PDS och en utbrytargrupp ur SPD om dessa ställer upp med gemensamma listor.
Människorättsorganisation Human Rights Watch uppmanade på tisdagen de uzbekiska myndigheterna att släppa en människorättsaktivist som gripits efter blodbadet i Andizjan.
Samtidigt uttryckte Kina sitt stöd för den uzbekiska regimen, dagen innan president Islam Karimovs skulle besöka Kina.
Kina oroas över islamisk separatism i sin västprovins Xinjiang och är på sin vakt mot oroligheter vid landets gränser.
Människorättsaktivister och vittnen säger att tusen personer kan ha dödats när militär öppnade eld mot demonstranter i Andizjan.
Den norske diplomaten Hans Frydenlund befinner sig sedan någon vecka i norra Uganda för att hjälpa landets regering att få i gång nya fredssamtal med gerillarörelsen Herrens motståndsarmé (LRA).
Frydenlund, som vanligtvis är stationerad på Norges FN-delegation i New York, har av ugandiska regeringen fått en officiell roll som medarbetare till regeringens medlare Betty Bigombe.
Norge, som är en aktiv medlare i ett antal konflikter världen över, har tidigare försökt föra de ugandiska stridande parterna samman.
Utegångsförbud för yngre tonåringar efter klockan 21 och dryga böter för tuggummi på trottoaren. Britterna börjar nu ta itu med vad man kallar "asocialt beteende".
Bland allmänheten är löften om tuffare tag mot unga bråkmakare populära, men medborgarrättsgrupper anser att lokalpolitiker ibland går för långt.
Från i måndags gäller utegångsförbud i Sheffield i norra England efter klockan 21 för ungdomar under 16 år. Staden Preston införde samtidigt böter på upp till 1 000 kronor för den som slänger tuggummi på trottoaren.

Mer läsning

Annons