Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare föreslår att Integrationsverket skrotas

Regeringens diskrimineringsutredare vill skrota Integrationsverket och skapa ett introduktionsverk för nyanlända.
–  Integrationspolitiken är en särartspolitik, säger professor Masoud Kamali.

Annons
Den svenska integrationspolitiken återskapar de problem den ska lösa. Den bygger på föreställningen att det bara är invandrare som ska integreras, när det egentligen handlar om social sammanhållning av alla medborgare, anser Masoud Kamali.
I augusti kommer betänkandet från utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering som han leder. På torsdagen presenterade han en forskarantologi i ämnet.
Rapporten går tillbaka till den ursprungliga innebörden av integration såsom den formulerades redan under 1700- och 1800-talet. Då handlade det om social sammanhållning, minskade ekonomiska klyftor i syfte att hålla ihop ett samhälle. Det fanns inget "vi och dom-tänkande".

De andra
Svensk integrationspolitik har däremot de senaste 30 åren handlat om att invandrarna ska integreras med svenskarna. De strukturella och institutionella hinder som finns för ett liv jämlikt med majoritetsbefolkningen har förbisetts.
 Integrationspolitiken återskapar "de andra" som ett problem, sade Masoud Kamali vid en presskonferens i Stockholm.
En ny politik måste i stället inriktas på de strukturella och institutionella hindren, den måste minska de ekonomiska ojämlikheterna och skapa inte bara lika rättigheter utan lika möjligheter och lika utfall för alla, samt ha ett globalt perspektiv.
Rapporten innehåller inga konkreta förslag, de väntas i slutbetänkandet i augusti. Men ett förslag är att omvandla Integrationsverket till ett introduktionsverk, som har som sitt huvudmål att tillgodose nyanländas omedelbara behov.

Socialism
Från borgerligt håll välkomnar man slutsatsen att Integrationsverket bör läggas ned men avvisar övriga resonemang.
 Han föreslår en socialistiskt inspirerad enfaldspolitik, där politikens högsta syfte är att skapa ett likadant utfall för alla människor, säger kd:s gruppledare Stefan Attefall.
Moderaternas Tobias Billström anser att Kamali bara vill omfördela välstånd utan att reflektera över hur det skapas.
Masoud Kamali underströk på presskonferensen att det inte handlar om vänsterpolitik. Tanken att minska de ekonomiska och sociala ojämlikheterna för att skapa en starkare sammanhållning i samhället var en idé som redan den tyske kanslern Bismarck hade på 1800-talet, framhöll han.

Mer läsning

Annons