Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägrade avslöja sin identitet — häktad som herr Svensson

En 26-årig man vägrade att uppge vare sig sitt namn eller exakta födelsedagen då han på söndagen häktades i Malmö. Han är på sannolika skäl misstänkt för människorov och försök till grov utpressning. Rätten gav honom tillfälligt namnet "herr Svensson".

Annons
Enligt kammaråklagare Bo Albrektsson kan den 26-åring som nu betecknas "okänd" vara en av de maskerade män som för en vecka sedan överföll och rövade bort en välkänd person i Malmös krogvärld.
Denne stoppades in i bagageluckan till en bil och fraktades ut ur Malmö. Där krävde männen honom på ett större belopp och misshandlade honom innan de försvann. Den nu häktade mannen greps på den plats där kidnapparna beordrat mannen att överlämna pengarna.
Vid häktningsförhandlingen frågade chefsrådmannen Göran Staafgård via tolk den misstänkte vad han heter.
 Jag vill förbli okänd, svarade denne.
 Då kallar vi dig för Svensson i dag, sade chefsrådman Göran Staafgård och frågade vilken månad mannen är född.
 Det vill jag inte säga, svarade han enligt Sydsvenskan.
 Då skriver vi augusti, sade Staafgård.
Det är inte alldeles ovanligt att en misstänkt inte vill röja sin identitet, förklarar chefsrådmannen för TT och säger att det finns personer som helt enkelt slänger sina id-papper. I det här fallet vet inte heller mannens försvarare exakt vem hans klient är.
Men enligt Staafgård kan icke-identiteten inte ställa till något trassel för rättssäkerheten.
 Vi vet ju ändå att han är han mannen satt ju framför mig. Jag har varit med om mål där den åtalade haft en identitet när han häktades och en annan när han dömdes.
Åtal ska vara väckt senast den 21 mars.

Mer läsning

Annons