Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Val i Kirgizistan i juni, plundring i maktskiftets spår

Politiska grupperingar i Kirgizistan agerar nu snabbt för att fylla det maktvakuum som uppstod när Askar Akajevs regim störtades i torsdags.
I spåren av maktskiftet drar mordbrännare och plundrare fram genom huvudstaden Bisjkek.

Annons
Presidentval kommer att hållas i juni, lovade den tillförordnade presidenten och premiärministern Kurmanbek Bakijev på fredagen.
 Enligt den gällande författningen måste valet av en ny president hållas inom tre månader, sade Bakijev i samband med att han fick parlamentets uppdrag att tills vidare bekläda båda posterna.
 Vi kommer att följa lagen.
Parlamentets talman Isjenbaj Kadyrbekov tog i torsdags tillfälligt över posten som president, men uppgiften vandrade redan på fredagen vidare till Bakijev.
Felix Kulov, tidigare säkerhetsminister som fängslades när han råkade i onåd hos Akajev, ska leda säkerhetsdepartementen.

Dödsoffer
Missnöje med det parlamentsval som hölls för några veckor sedan, och som innebar att Akajevs regim lade krokben för oppositionen, satte fart på en protestvåg som vuxit dag för dag.
I torsdags stormade folkskaror maktcentret Vita huset. De tog också kontroll över tv-huset.
Minst tre människor dödades i tumultet enligt uppgifter i statlig tv. Hälsodepartementet meddelade att 367 människor fått sjukhusvård och att 173 var kvar på sjukhus. 33 av de inlagda var poliser.

Plundring
Natten mot fredagen utbröt en plundringsvåg. Människor stal i varuhus, juvelbutiker och kasinon samtidigt som de stack byggnader i brand. Brandröken låg som ett moln över Bisjkek. Plundrarna släppte inte fram brandkåren, uppgav en anställd vid räddningstjänsten.
Ledamöter av parlamentet uppvaktade interimspresidenten Bakijev på fredagen för att be honom införa nattligt utegångsförbud i staden. De vill också att Bakijev ska se till att armén står i beredskap att ingripa.
Senare hördes skottlossning när säkerhetsstyrkor, som fått tillstånd att skjuta i luften, försökte hindra plundrare som i skydd av mörkret gav sig ut på gatorna igen.

Utomlands
Var den avsatte presidenten höll hus visste man inte ännu på fredagskvällen. Själv hävdade Akajev via e-post till den kirgiziska nyhetsbyrån Kabar att han inte alls hade avgått.
En källa nära presidentämbetet i Kazakstan bekräftade för Reuters att Akajev verkligen hade befunnit sig på kazakisk mark efter maktskiftet. Källan uppgav emellertid att Akajev därefter lämnat Kazakstan, oklart vart.
Rysslands president Vladimir Putin sade att han inte skulle ha några invändningar om Akajev kommer till Ryssland. Putin kallade maktskiftet "illegitimt" men hoppas kunna etablera positiva kontakter med de nya makthavarna. Oppositionsledarna som för tillfället har makten i Kirgizistan är "välkända" i Ryssland och de har "bidragit stort till de rysk-kirgiziska relationernas framväxt", sade han.

Mer läsning

Annons