Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår och småfåglar

Vår och småfåglar. Då är fågelälskaren Nisse Lundmark i farten och bygger fågelholkar.
Den här gången på Folkets Hus i Stockvik där det i går tillverkades bon av påsklovslediga barn och ungdomar.

Annons
Det är trevligt med fåglar i trädgården. Det får man om man sätter upp holkar. Dessutom håller småfåglarna efter mygg och flugor, säger Nisse Lundmark som själv har kanske sex fågelholkar hemma på sin villatomt på Södermalm.
Och det går bra att ha många holkar på tomten, bara det finns plats för reviren. Gärna med ett mellanrum på 20 meter och helst uppsatta på lite skyddade platser med träd och buskar.
Den här gången är allt material till holkarna färdikapat i rätta längder i byggsatser, tillverkade på Svartvik. Allt för att underlätta snickrandet för barn och ungdomar. En tums virke ska det vara för att göra holkarna stabila, med löstagbara baksidor för att underlätta rengöringen.
Linnea och Agnes Teir, Isabelle Bergland-Lindholm, Frida Söderström, Evelina Östberg och Jenny Modén tittar noga på när Nisse Lundmark börjar sätta ihop den första byggsatsen. Nu ska det byggas fågelholkar till flugsnappare, talgoxar och blåmesar. Ingångshålet ska inte vara större än 32 millimeter, då kan det komma ovälkomna besökare i boet.
Men några holkar för starar är också bra att ha. De brukar leta upp insekter i komockor. Men eftersom det blir allt färre komockor blir det också färre starar. Så de behöver all hjälp, säger Nisse Lundmark.
Medelpads ornitologiska förening MOF har gett ut rekommendationer för holkuppsättning. Man kan sätta upp holkar hela året. Också på hösten så att holkarna kan användas till övernattningsplatser för mesar under vinterhalvåret.
Holkens höjd över marken kan variera mellan 1,5 och 5 meter. Det är trädets eller terrängens form som avgör placeringen men också om fåglarna kan bli störda av människor. För fåglarnas del verkar höjden spela mindre roll.
Det är viktigt att holken sätts upp ordentligt, stadigt förankrad i ett träd och lite framåtlutad. Använd helst långa träpluggar av björk eller aluminiumspik för att inte skada trädet eller med en tvärslå mellan två träd.
MOF anser att holkarna mår bra av en ordentlig rengöring på hösten och sen lägga in torrt gräs, murket trä eller liknande för en bra och absorberande liggplats till småfåglarna. Den som vill veta mera får gärna vända sig direkt till Nisse Lundmark.

Mer läsning

Annons