Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården börjar drogtesta i höst

Slumpmässiga drogtester införs på de anställda i Härnösand-Medelpads hälso- och sjukvård under hösten. Personal som lottas ut har 24 timmar på sig att lämna urin- och blodprov. Den som vägrar kan sägas upp.

Annons
Drogtesterna ingår i ett nytt program för alkohol- och narkotikafri arbetsmiljö som antogs i förvaltningen redan i fjol. Principerna har dock tagit längre tid än väntat att fastställa.
Nu ligger man tilll slut i startgroparna och någon gång under senhösten räknar man med att börja testa.
Vi har diskuterat den här åtgärden med samtliga fackrepresentanter. Alla har varit överens om att det ska införas. När en anställd slumpats fram har han eller hon 24 timmar på sig att infinna sig på företagshälsan för att lämna blod- och urinprov. Vi testar för de vanligast förekommande drogerna, det vill säga alkohol, cannabis, opiater, amfetamin och bensodiazepiner, säger personalchefen Karin Westin till Dagbladet.
Ingen personal undantas. Alla från läkare till undersköterskor kan tas ut till prov. Den som vägrar delta riskerar ytterst uppsägning. Anställda som testar positivt erbjuds rehabilitering.
Vår policy är att missbruket ska bort, inte personen i fråga, betonar Karin Westin.
Ett fyrtiotal av 3 200 anställda i Härnösand-Medelpad genomgick rehabilitering för drogproblem under fjolåret. Alla som nyanställs drogtestas redan i dag.

Mer läsning

Annons