Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdutveckling oroar glesbygdsläkare

Centraliseringen riskerar att utarma vården i stora delar av landet, enlig Svensk förening för glesbygdsmedicin.
—  Politikerna sätter ofta sjukhus och vård i glesbygd i motsatsställning till varann, vilket är rätt korkat, säger Christer Andersson, läkare i Arvidsjaur.

Annons
 Om man har vårdplatser i glesbygden så har man patienterna på rätt ställe, vården känner till dem och deras behov, och kan göra rätt saker. Och det blir billigare för landstingen, säger Christer Andersson.
Centraliseringen diskuteras under den nationella konferens som Föreningen för glesbygdsmedicin håller i Arvidsjaur under torsdagen och fredagen.
Ett 80-tal läkare, sjuksköterskor och andra inom vårdsektorn deltar i konferensen.
Oron är stor för att hälso- och sjukvårdslagens mål om lika vård för alla, oavsett bostadsort, inte ska klaras i framtiden.
Bakgrunden är de neddragningar som landstingen gjort, eller är på väg att göra i glesbygden, till följd av pressad ekonomi.
Det sker samtidigt som befolkningen i glesbygden blir äldre, och därmed vårdkrävande.
 Man försöker dra in vårdplatser ute på landsbygden. Men i Norrbotten ändrade sig politikerna efter hård kritik, säger Christer Andersson.
Vid konferensen i Arvidsjaur ska också flera forskningsrapporter presenteras.
Fyra rapporter handlar om samisk hälsa. Olyckor och dödsfall bland samerna, bland annat under arbetstid, är ett av ämnena.
Curt Made, läkare i Tärnaby, ska under fredagen presentera en undersökning om utvecklingen när det gäller skador i skidbackar.
Föreningen för svensk glesbygdsmedicin bildades 2001.

Mer läsning

Annons