Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varenda röst är viktig

/

Annons

Ingen människa kan väl ha undgått att vi snart ska bege oss till valurnorna och lägga vår värdefulla röst på det parti vi tror kan sköta jobbet att ta hand om firma Sverige och avdelning Sundsvall de kommande fyra åren. Jag menar allvar när jag säger värdefull. Jag tycker nämligen att varje enskild röst är oerhört viktig, oavsett vad hen väljer att rösta på.

Jag blir glad och stolt över att se många unga människor i mina barns åldrar och umgängeskretsar som verkligen försöker ta ansvar för sin demokratiska rättighet att rösta. Flera av dem röstar för första gången och jag förstår att det inte är enkelt. Det sprutar ut valpropaganda från alla håll. Valkompasser och oändliga internetenkäter ska hjälpa oss att hitta rätt bland ideologierna och visa vilket parti vi sympatiserar mest med. Hm. Nittio procent av alla jag pratat med blir miljöpartister när de testar men kommer inte att rösta på miljöpartiet den fjortonde september. Märkligt.

Jag undrar om dagens partier verkligen förstått att de unga väljarna, förstagångsväljarna är oerhört viktiga och att det inte kommer att hålla med bullshit-nonsens-tomma löften. Lova något idag, bryt löftet imorgon och hela världen vet det samma eftermiddag. Facebook och Twitter är bara två nya arenor där stora delar av valet avgörs tror jag. Vikten av att vara trofast ideologin bleknar, vi går mer och mer mot individer som vi väljer att tro på. Eller inte.

Men ärligt talat. Hur ska våra etablerade partier kunna övertyga våra unga människor att just deras parti kommer att fixa det mest basala, en bra utbildning, bostäder och jobb. Vilka ord och bilder ska övertyga? Vad ska de säga för att våra nya svenskar och de människor som är mest utsatta i samhället, sköra, svaga, med psykiska eller fysiska funktionshinder tror att de kommer att få en bättre tillvaro under just deras partis ledning. Att man de kommande fyra åren helt plötsligt ska få resurser, att det kommer att satsas på att skapa tolerans i en vardag som är hårdare och kallare än någonsin.

Bättre skola. Högre löner till lärarna. Mindre barngrupper. Bättre Miljö. Heltid till alla som vill. Lägre moms. Lägre arbetsgivaravgifter. Investera i arenor. Dubbelspår. Bättre underhåll av järnvägen. Högre a-kassa. Högre sjukpenning. Vägbelysning på landsbygden. Nya bostäder. Fler lägenheter. Allt låter ju fantastiskt. Men jag undrar två saker. Var finns pengarna som ska betala alla dessa löften och vem kan man lita på? Den fjortonde september får vi veta var svenska folket bestämmer sig för att placera sitt förtroende. Så gå och rösta. Varenda röst är viktig.

Mer läsning

Annons