Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är inte Norrlands huvudstad en fristad?

Annons

Medan vi – du som läser, jag som skriver – var upptagna med något helt annat fattades i veckan ett viktigt beslut i Sundsvall.

Beslutet kan ha stor betydelse för förföljda konstnärer och kulturutövare i hela världen.

Jag måste tillstå att kultur inte bara en viktig del av mitt jobb som krönikör, det är en viktig del av mitt liv också (men det är kanske en annan historia eller åtminstone en annan krönika).

Äh, lika bra att erkänna direkt:

Jag hade ingen aning.

Alla andra invånare i kulturstaden Sundsvall kan också sluta sträcka på sig.

Vi hade inget med saken att göra.

Beslutet det handlar om fattades i kammarrätten (som ligger i samma byggnad som hovrätten vid Bünsowska tjärnen, ovanför polisstationen) och handlade om – Gävle.

Kammarrätten körde i onsdags över en tidigare dom i förvaltningsrätten, som dömde ut Gävles försök att bli fristad eftersom det vore ett utrikespolitiskt ställningstagande.

Att förvaltningsrätten överhuvudtaget tog ställning i frågan berodde på att Moderaterna i Gävle protesterat mot kommunens beslut.

Gävle ville bli en fristad, det vill säga en medlem i fristadsorganisationen ICORN, som har sina rötter i den globala organisationen International Parliament of Writers (IPW), bildad efter fatwan mot författaren Salman Rushide 1989, efter hans bok Satansverserna.

Organisationens viktigaste uppgift var att skapa en kedja av fristäder för hotade författare.

Det är värt att nämna att Salman Rushide själv var IPW:s ordförande i början av 1990-talet.

Man behöver inte ha tatuerat in hashtagen #jesuischarlie för att glädjas över kammarrättens utslag.

Så här säger Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärerna Riksorganisation (KRO), i intervju på SVT:s Kulturnyheternas webplats (svt/kultur):

Det är viktigt både för konstnärer och kommuner eftersom det tillför perspektiv. Det är inte bara att den hotade konstnären får fristad, det kommer också bidra till kommunerna. Man inte bara ger utan får också tillbaka.

Ytterst handlar det om att stå upp för och försvara den viktigaste grundbult i demokratin: yttrandefriheten.

Sundsvall är alltså säte för en domstol som slagit fast att svenska städer själva kan välja att erbjuda förföljda artister, författare och konstnärer en fristad.

Borde inte Sundsvall - Norrlands huvudstad - också vara en fristad?

Till sist: 

Nej.  Att det finns konstnärer i stan som känner sig motarbetade av kommunens kulturinstitutioner gör inte Sundsvall till en fristad för utsatta konstnärer".

TOPPEN: Dragons vidare i SM-slutpelet!

BOTTEN: Att Sundsvall inte är en fristad.

Mer läsning

Annons