Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför just vår skola?

—Hur gick det med akvariefiskarna? undrar en pojke. — De finns inte mer, svarar rektorn. Första skoldagen efter de anlagda bränderna på Sticksjö skola innebär många samtal om vad som hänt.

Annons
Det är måndag morgon, och för barnen i 5-6:an på arbetsenheten Kvisten är inget sig likt.
Elden har totalförstört deras klassrum, och alla deras saker är borta.
Barnen fick tidigt besked om vad som hänt. En fröken ringde och berättade redan på lördagen. Flera tog en tur förbi skolan redan då. Genom ett fönster kunde de se de svartbrända resterna av klassrummet.
Man blev skakis när man kollade in och tänkte att där satt man bara för några timmar sedan, säger 11-åriga Anna Schaerström.
Nu går hon och de andra barnen i en annan byggnad, där vaktmästaren har möblerat om en fritidslokal till ett provisoriskt klassrum.
På förmiddagen får eleverna besök av rektor Margareta Ljunggren som berättar att deras gamla lokaler är totalförstörda, och att det kan dröja innan de får nya.

Många frågor
Barnen har frågor. En kille hade lämnat sina fotbollshandskar där det brann, flera andra sandalerna.
Rektorn berättar att de ska få ersättning för personliga tillhörigheter som förstörts.
Efter mötet bubblar en annan typ av frågor fram.
Varför just vår skola? undrar Anna Schaerström.
Vilken sjuk person vill bränna upp en skola? säger snart 13-åriga Ammar Al-Dallal.
Han är bekymrad över alla saker som förstörts. Framför allt det som eleverna lagt ner timmar och veckor på att arbeta med. Det handlar både om temaarbeten från det här läsåret och om fina saker de sparat från när de var yngre.
Jag hade gamla teckningar och texter från ettan. Och det fanns kassettband av hur vi läste, berättar Ammar.
När barnen samtalar kommer de på fler och fler saker som är borta. Fiskarna, den nya stereon, snurrorna de gjort på slöjden och favoritböckerna de tagit med hemifrån för att låna ut till klassens eget bibliotek.
Eleverna har fått var sin portfölj där de tills vidare kan förvara sina saker. Men än så länge har de nästan ingenting att stoppa i dem. Det enda de fått är pennor och nya anteckningsböcker.
Jag tror att vi ska få skriva om branden, säger Anna Schaerström.

Mer läsning

Annons