Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför lämnas högstubbar?

/
  • Jens och mamma Vivianne Pihlström samt mormor Viola Olsson i gallringsskog med Holmens Tony Carlsson.

Varför lämnas högstubbar på hyggen? Och varför avverkas allt yngre skog?

Annons
Det var ett par frågor som på söndagen ställdes av några av de cirka 100 besökarna på Holmens skogsdag i södra Ilsbo.
Vivanne Pihlström, Njutånger, upplät sin mark för visning av gallring och avverkning. Hon har nyligen tagit över skogsfastigheten efter föräldrarna Bengt och Viola Olsson.
Nämnde Bengt tycker att det där med högstubbar är rent slöseri.
Fint talltimmer lämnas ju, sade han.
Holmens Tony Carlsson svarade sammanfattningsvis att det görs av naturvårdsskäl.
Vi har certifierat oss och har förbundit oss att lämna ett antal högstubbar.
Olle Segervald visade maskingallring. Enligt Tony Carlsson har en nyligen gjord inventering på stiftsskog visat att bolaget skadar 2,7 procent av de kvarvarande stammarna. Det maximala antalet är tre procent.
Efter en gallring är riktlinjen att det ska bli högst 20 proecnt kalyta genom de vägar som maskinen kör upp. Vi klarade 18 procent.
Det har inte varit tal om att gallra den del av Viola Pihlströms mark som avverkas trots att den innehåller ett antal tallar som skulle kunna växa på sig.
Tallarna är inte av så hög kvalitet. Marken är fuktig och det bör bli en bra återplantering, förklarade Holmens Henrik Björkman och maskinföraren Anders Eihland.
Skogsägaren vinner på att vi avverkar.
Holmens talltimmer går till sågverket i Iggesund, Grantimret säljs till Plyfa i Hassela, om det är minst 26 centimeter i topp, och i övrigt till Tjärnvik i Gnarp.
Under sommaren har några personer hört av sig till ST med klagomål mot en av Holmen gjord avverkning strax norr om Mellanfjärden. Det heter att den är \"fruktansvärt ful\".
För cirka 20 år sedan blev det rent som på en fotbollsplan efter våra avverkningar. Nu sparar vi evighetsträd, torra träd med mera. Av naturvårdsskäl, säger Henrik Björkman.

Mer läsning

Annons