Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världskrig och stormiga år

/

1910-talet präglades internationellt av första världskriget 1914-1918 och den ryska revolutionen 1917. Det var stormigt även i Medelpads tidningsvärld. Karl Lundegård var chefredaktör i tre år på ST och han rörde om ordentligt i samhällsdebatten innan han fick sparken.

Annons

1910-talet var en dramatisk tid i världen och i Sverige. I Sverige bidrog lågkonjunkturen till att storstrejken utbröt 1909. Storstrejken var en nationell arbetsmarknadskonflikt som pågick en månad med vissa efterdyningar. Det var SAF:s och LO:s första stora arbetsmarknadskonflikt.

När storstrejken bryter ut i augusti 1909 ger ST till en början arbetsgivarna största skulden: för att få slut på några småkonflikter kastar man ut 80 000 arbetare i konflikt och - som man ropar får man svar, det vill säga storstrejk.

ST blev allmänt tuffare i samhällsdebatten. Man tog ställning i olika frågor. Under krigsåren retade sig delar av läsekretsen på ST:s tveksamhet inför stora försvarssatsningar.

1914 började skrivmaskiner och diktafoner att användas. En stor händelse i tidningens historia inträffade 1918. Då installerades den första rotationspressen med en kapacitet på 16 sidor.

När Karl Lundegård anställdes som ny chefredaktör efter "Klippan" Peterson 1911 kom han närmast från Svenska Dagbladet och dessförinnan Dagens Nyheter.

Lundegårds tid som chefredaktör i ST kom att sammanfalla med en av de klassiska politiska striderna i det moderna Sverige: försvarsfrågan som ledde fram till bondetåget, Gustav V:s borggårdstal och ministären Staafs avgång.

Till skillnad mot sina företrädare var Karl Lundegård endast anställd. Han hade inget ägarinflytande i tidningen. Hans ansågs för sin tid aggressiv i sitt sätt att driva den liberala politiken. Hans tid som chefredaktör blev därmed stormig. Hans politik ledde till en annonsbojkott och detta blev Lundegårds fall. Han fick helt enkelt sparken.

Olof Alström tillträdde som chefredaktör 1914. Han blev kvar på den posten i 36 år.

* Sporten börjar få ett visst utrymme i tidningen. Den 2 mars 1914 berättas om skidlöpningar som Sundsvalls Godtemplares Idrottsförening arrangerar.

* Den 18 januari 1911 Var det dags att öppna spårvägstrafik i Sundsvall. Då invigdes den första spårvagnslinjen mellan Kubikenborg och Ortviken. Då hade vagnarna redan rullat på den första linjen mellan Vängåvan och Kubikenborg sedan den 21 december året innan. Den andra linjen, fram till Skönsberg, hade varit i gång i någon vecka men hela linjen öppnades inte förrän på invigningsdagen.

* Film börjar bli ett folknöje. Biograferna Olympia, Konsert, Thule och Röda Kvarn visar många lustspel och komedier.

* JP Sjöbergs musikhandel annonserar att gamla och söndriga grammophonskivor utbytes mot nya.

Läs även:

1840-talet: Ny epok för Sundsvall när första tidningen grundades

1850-talet: Nytt namn och två dagars utgivning

1860-talet: Missväxt i Norrland och helårsprenumeration för under tio riksdaler

1870-talet: Sveriges första strejk skedde i Sundsvall

1880-talet: Sundsvallsbranden – nyheten som ST missade

1890-talet: Staden byggdes upp igen

1900-talet: ST blir med eget hus

Mer läsning

Annons