Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för sötchock!

/

Junsele djurpark har fått tillökning. Förra veckan föddes en lemurunge.
– Det har gått jättebra, mamman sköter den helt själv, säger Ulf Henriksson på Junsele djurpark.

Annons

Lemurungen är drygt en decimeter lång och klamrar sig fast på mammans mage. Om några månader kommer den att våga sig upp på hennes rygg innan den så småningom blir en självständig individ. Det är mammans tredje unge och hon är trygg i sin roll. Hon sitter med utsträckta armar och solar tillsammans med parkens övriga sex lemurer och kommer nyfiket fram för att ta frukt ur våra händer.

– De litar på oss människor, säger Ulf Henriksson.

Han har haft lemurer i parken sedan 2011 och halvaporna, som lever på Madagaskar, har blivit en av parkens populäraste djur. Elever från naturbruksgymnasiet har varit med och inrett deras aphus och djurskötarna måste byta ut inredningen och leksakerna med jämna mellanrum för att lemurerna ska bli stimulerade.

Nu hoppas Ulf Henriksson att man ska kunna ha lemurerna på samma sätt som på Skansen, där de skuttar runt fritt bland besökarna.

– De som har besökt oss nu på vintern har fått gå in till dem, men vi är lite försiktiga just nu när det är en nyfödd här.

Lemurerna får ungar året runt och det kan bli fler födslar, säger Ulf Henriksson.

– Det är svårt att se på dem om de är dräktiga. En rund mage kan också bero på att de har ätit för mycket russin eller banan.

Och de är riktiga finsmakare, Junseles lemurer. När mathinken kommer fram letar de vant bland frukterna för att hitta favoriterna banan och vindruva. Och när Ulf Henriksson sätter ett russin mellan sina läppar får han genast en puss av en snabb lemur. Russin är godis för dem.

Artikeln är hämtad från allehanda.se.

Mer läsning