Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatikanen översvämmas av mirakel-mejl

Knappt tre månader efter Johannes Paulus II:s bortgång har Vatikanen översvämmats av brev och e-post med "bevis" för den förre påvens alla mirakel.

Annons
 Vi har fått mellan 80 och 100 om dagen. Det är väldigt, väldigt spännande. De har kommit från hela världen, även från icke-troende, berättar prästen Slawomir Oder.
Oder har utsetts till "postulator", sakförare, i processen för att saligförklara Johannes Paulus II och kommer på tisdagen att presentera vad han hittills har fått in.
Att bli saligförklarad, beatificerad, är första steget mot en helgonförklaring. För att bli beatificerad krävs ett mirakel eller åtminstone bevis på att böner givit resultat. Dylika uppgifter fördes fram redan omedelbart efter Johannes Paulus död den 2 april. Bland annat hävdade en mexikansk tonåring att påven hade botat honom från leukemi 1990.
Oder har tvingats ta hjälp av frivilliga för att gå igenom floden av mirakel-mejl till sitt kontor.
 Det här är första gången som jag är postulator så jag vet inte om det är ett rekord, men det är i alla fall överraskande många. Jag är väldigt entusiastisk eftersom jag har fått chans att se alla de budskap som vittnar om en djup kärlek till Johannes Paulus II, säger Oder.
Normalt inleds inte beatifikationsprocessen förrän tidigast fem år efter personens död. Påven Benedictus XVI har dock gett sitt tillstånd till att skynda på proceduren för sin företrädare. Samma sak gjorde Johannes Paulus själv med den albansk-makedonska nunnan Moder Teresa, som saligförklarades fyra år efter sin död 1997.
Under sitt dryga kvartssekel som påve helgonförklarade Johannes Paulus 482 personer, medan 1 338 blev saligförklarade fler än vad hans företrädare tillsammans hade mäktat med under de senaste 400 åren.

Mer läsning

Annons