Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenlagrat virke kan bli som en disktrasa

Skogsbolagen vill lägga stormfällt virke i sjöar.
Men virke som ligger länge i vatten angrips av bakterier som kan förstöra kvalitén.
—  Virket blir som en Wettexduk , säger Torbjörn Elowson, professor i virkeslära.

Annons
 Det är virke som man inte vill ha i fönster eller ytterpanel, konstaterar Elowson.
Stormen i vintras fällde ungefär 75 miljoner kubikmeter skog i Götaland vilket motsvarar en tiondel av skogen. Det finns inte en chans för sågverken att hinna såga allt, utan man måste bygga upp stora lager.
När virket ligger kvar på torra land angrips det snart av blånadssvamp och blir mer eller mindre värdelöst. Skadeinsekter kan också spridas till skogen runt omkring.

Angrips av bakterier
Alternativet är att hålla virket vått genom att bevattna det eller lagra det i sjöar. Sjölagring är effektivt men skadligt för miljön.
En baksida med vattenlagring är att virket kan angripas av bakterier vilket gör att det suger åt sig vatten.
 I vattnet startar en biologisk process precis som i en komposthög. Inom några månader får virket skador av bakterier och det försämrar kvalitén. Ju mer bakterier desto högre vattenupptagningsförmåga, säger Torbjörn Elowson på institutionen skogens produkter och marknader vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
Thomas Thörnqvist, professor i virkeslära vid Växjö universitet, säger till Sveriges Radio Kronoberg och P 1-programmet Naturbruk att om vattenlagrat virke används som ytterpanel och målas med tät färg förstörs träet efter sexsju år.
Det vanskliga för konsumenterna är att det inte går att se med blotta ögat om virket är skadat av bakterier.
 Det blir en känslig fråga att märka virket rätt, säger Torbjörn Elowson.

Märka virket
Det vattenlagrade virket går alldeles utmärkt att använda till konstruktionsbyggen som inte utsätts för fukt som bjälklag och takstolar.
Peter Nilsson, vd på Södra Timber, försäkrar att kunderna ska veta om de köper vattenlagrat virke.
 Vi måste hålla ordning på virket och se till att det går till rätt användningsområden. Det är inte konstigare än att vi har miljömärkning. Vi vill inte äventyra träets rykte, säger han.
Enligt Peter Nilsson kommer inte vattenlagringen att leda till lägre priser.
Nyligen började Södra tippa virke i Kisasjön i Östergötland. Södra vill också skapa Sveriges största sjölager i Flåren mellan Ljungby och Värnamo. Där vill skogsbolaget tippa två miljoner kubikmeter virke, men Ljungby kommun har sagt nej eftersom man anser att miljöriskerna är för stora.

Mer läsning

Annons