Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenledningar i asbest i Timrå och Söråker

Mittsverige Vatten har asbestledningar på två ställen, en 1,5 kilometer lång sträcka i Timrå och en kortare del i Söråker.
– Sanering finns inte med i vår investeringsplan, men min åsikt är att vi ska byta ut dem så snart som möjligt.

Annons
Det säger Micael Löfqvist, vd för bolaget som ansvarar för vattenförsörjningen i Timrå och Sundsvall. Sammantaget är vattenledningsnätet 1 230 kilometer långt så det är endast en bråkdel som består av asbest. Men i Timrå rör det sig om en huvudledning.
Mittsverige Vatten har undersökt asbestledningarna noggrant och specialprovtagningar genomförts. Proven visade bra värden och inga asbestfibrer förekom i dricksvattnet. Det beror bland annat på den beläggning som så småningom bildas inne i rören och som inom branschen kallas biohud.
Problem kan uppstå om det blir kraftiga tryckförändringar som till exempel vid en vattenläcka, då kan biohuden ryckas lös, säger Micael Löfqvist.
Att åtgärda ledningarna är kostsamt, vanligtvis görs det genom att ett nytt rör dras inuti det gamla.
Jag pratade med gamla vattenchefen i Timrå, och när asbestledningarna las fanns det planer på att lägga betydligt mer av det, men det stoppades och det var ju tur.
Frågan om utbyte av ledningarna kommer att tas upp med ägarkommunernas styrelser inom kort. Men om några problem skulle uppstå innan åtgärder vidtagits så stängs ledningarna av omgående. Det kan göras utan svårigheter eftersom alla viktiga vattenledningar är dubblerade.

Mer läsning

Annons