Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikande opinionsstöd för Bushs Irak-politik

Ett år efter det att USA överlämnade makten i Irak till irakierna anser en majoritet av amerikanerna att regeringen lurade in dem i kriget.
President Bush är mindre populär än någonsin visar flera opinionsmätningar. Men mer än 50 procent stödjer fortfarande "kriget mot terrorismen".

Annons
52 procent av USA:s befolkning anser enligt en undersökning av Washington Post och ABC News att deras regering avsiktligt motiverade Irakkriget med felaktiga uppgifter.
I mars var siffran 43 procent. Opinionsförskjutningen kan ha att göra med att politiker, aktivister och medier börjat uppmärksamma "The Downing Street Memo" engelska tidningen Sunday Times avslöjande från den 1 maj om hur president George Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair kom överens sommaren 2002 om att göra sig av med Saddam Hussein, oavsett om Irak hade massförstörelsevapen eller ej, vilket var den officiella förklaringen.
En annan anledning kan vara att allmänheten tröttnat på att höra om fortsatta oroligheter i Irak, och att antalet amerikaner som dött i kriget nu är uppe i 1 738.
57 procent anser att hotet från Irak "överdrevs", en svag ökning från tidigare undersökningar.

Negativ majoritet
För första gången under sin tid som USA:s president har George Bush också en majoritet av opinionen emot sig. I en undersökning från CNN och USA Today sade 53 procent att de inte tycker att Bush gör bra ifrån sig.
45 procent anser att han gör ett bra jobb. Motsvarande siffra för Bill Clinton och Ronald Reagan var, under deras andra mandatperioder, omkring 60 procent.
Under Bushs knappt fyra och ett halvt år vid makten har han aldrig haft ett så svagt stöd. Ännu sämre var siffrorna när frågorna handlade om kriget i Irak. Bara 40 procent av dem som svarade tyckte att presidenten sköter kriget väl, medan 58 procent sade att de inte tyckte det. Däremot anser en majoritet, 55 procent, att han hanterar kriget mot terrorismen bra.

Inrikesfrågor
Det är inte bara Irakkriget som drar ner George Bushs siffror, utan även en rad inrikespolitiska frågor, framför allt om pensionssystemet. Bush har inte lyckats förankra sina idéer om ett ökat privat pensionssparande, trots att det nuvarande systemet anses bli ekonomiskt ohållbart med en allt äldre befolkning.
I en rad frågor har han även en del republikanska partikamrater i kongressen emot sig till exempel utnämningen av John Bolton till USA:s FN-ambassadör, som blockerats i flera veckor.
Samtidigt visar undersökningen av Washington Post och ABC News att en majoritet av amerikanerna, 52 procent, anser att kriget i Irak gjort USA långsiktigt säkrare. Bara en av åtta tillfrågade anser att USA ska dra sig ur Irak snarast. Övriga menar att USA behöver stanna tills läget stabiliseras, även om det tar flera år.
President Bush skulle under natten mot onsdagen, svensk tid, hålla ett tv-sänt tal om Irak.

Mer läsning

Annons