Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villainbrott är inte alltid inbrott

Annons

Med tanke på den senaste tidens villainbrott minns jag en episod från i somras. Så här berättar barnbarnet Viggo, nio år: Jag hade fått en ny cykel av morfar. Det var en BMX-cykel som man kan göra trix med. Inga onödiga stänkskärmar, kedjeskydd eller pakethållare. Den gamla cykeln höll inte för påfrestningarna. Min nya cykel var blå. Jag hade hellre velat ha en röd. Så fort jag kom hem med cykeln satte jag i gång att testa den. Över gräsmattor, grusgångar, ner i diken, på brädor och så vidare gick färden. Med bromsen kunde jag göra kraftiga bromsstreck.

Jag åkte och hämtade Arjan som har en likadan cykel. Arjan är född i Sverige men hans föräldrar kommer från Iran. Han är väluppfostrad, tycker mamma. Arjans pappa arbetar på sjukhuset – med narkos, tror jag. Vi har tjatat på honom att han ska ge oss narkos, men han vägrar. ”Tids nog får ni sova i evighet”, säger han. Jag föreslog Arjan att vi skulle åka från Granloholm ner till Granlo där morfar och mormor bor. Vi cyklade i väg. Vi passerade Anderssons park, uppkallad efter ägaren och var snart framme. Morfars bil var inte hemma. Vi ringde på men ingen öppnade men då vi tog i dörrhandtaget märkte vi att dörren var öppen. Konstigt, tänk om det var en tjuv därinne.

Vi beväpnade oss med en sopkvast som stod bredvid bron och smög försiktigt in. Ingen tjuv i hallen eller i nedre sovrummen. Inne i tv-rummet låg fodralet till en film som morfar visat oss kvällen före. Det var en svart-vit film som hette ”Hu, så hemskt” med komikerna Abbot och Costello. Den var lite kuslig därför att greve Dracula, Varulven och Frankensteins monster var med i filmen. Varulven var en vanlig man som förvandlades till varulv så fort det blev fullmåne. Hans förvandling till hårigt monster var häftigt. Greve Dracula kunde hypnotisera sina offer och göra dem viljelösa. Det skulle jag vilja kunna! Frankensteins monster stapplade omkring och var allmänt korkad. Ja så korkad att man beslutat att byta ut hans kriminella hjärna mot en mer normal, nämligen herr Costellos. Dracula och hans medhjälpare höll till i ett kusligt slott som låg på en ö. Morfar tyckte det var roligast att se på bilderna av slottet utifrån eftersom det tydligen var en miniatyr som guppade på vattnet.

Arjan och jag smög uppför trappan till vardagsrummet. I ett hörn stod en sabel som morfar ärvt av sin far samt en balalajka som han köpt i Ryssland. Vi fortsatte in i köket och tog var sitt äpple från en skål. Sedan satte vi oss ner vid köksbordet och spelade ishockeyspelet en stund. Plötsligt kom ett ljud från arbetsrummet. Snabbt tog jag sopen och höjde den. Var det Dracula? Då hände det. Grannens katt tassade in och tittade frågande på oss. Lättade tog vi katten under armen och gick ut. Sen ringde jag till morfar på min mobil och sa att ytterdörren var olåst. Sedan cyklade vi hem.

Mer läsning

Annons