Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterns väghjältar håller bron öppen för trafik

/

Anders Östman är en av vinterns väghjältar.
Han är plogbilsföraren som ser till att E4 mellan Sörberge och Stockvik är körbar.
ST följde med på en plogrunda i yrsnö.

Annons

När det börjar snöa gör sig Anders Östman redo och när det fallit cirka en centimeter snö utgår han med plogbilen från Timrå. Tillsammans med en kollega kör de så kallad tandemkörning. Kollegan kör i vänster körfält och Anders ligger strax bakom och tar hand om ytterfilen. Saltspridaren jobbar på med halkbekämpning och under en runda med två plogbilar går det åt cirka tre ton.

– Saltet gör även att snön inte fryser fast i backen.

Inne i hytten är det varmt och skönt. Snör yr utanför och det är många spakar att hålla reda på. Om resultatet ska bli bra gäller det att hålla låg hastighet, ha koll på alla broar, gångtunnlar och inte minst övrig trafik.

Rutten inleds med en sväng till Sörberge där ekipaget vänder och drar söderut, till Stockvik. Tillbaka till Timrå och därefter är det dags för nästa runda då man även snöröjer av- och påfarter.

Nytt för i år är den nya bron, samt alla dess av- och påfarter som ska plogas. Enligt Anders Östman är det ingen stor skillnad att ploga bron jämfört med resten av sträckan.

– Men man har ju fin utsikt över bron. Sen får man se upp med stolpkonstruktionerna vid brofästena. Om man råkar ta i med plogbladet börjar de rosta, säger han.

I södergående riktning har han gångvägen på sin högra sida.

– Där lägger jag upp snön längs vägräcket och sen tas det undan med snöslunga.

Norrut finns bara vatten på sidan och då går det smidigare.

– Där kör vi ut snön över kanten.

Många bilister har för bråttom i trafiken och väljer att slingra sig förbi plogbilarna.

– Jag efterlyser mer respekt och önskar att de höll sig bakom oss när vi kör vår sträcka. Ibland blir det riktigt farliga situationer när de kommer för nära plogbladen, vi behöver vårt utrymme, säger Anders Östman.

Uppdatering 150112

Många läsare ifrågasätter om det är tillåtet att slunga ut snön i vattnet. Kristoffer Engstrand, Trafikverkets projektledare för underhåll förtydligar:

– Vid normal snöröjning av broar är det tillåtet att ploga ned snön i vattnet. Däremot är det förbjudet att lasta upp snö på ett lastbilsflak och sedan tippa ned det i vattnet.

Mer läsning