Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virus från apor mot hjärntumörer

Annons
Nyupptäckta egenskaper hos ett virus som schimpanser bär på kan leda till ett genombrott i behandlingen av hjärntumörer. Viruset möjliggör genterapi, som ökar överlevnaden hos patienter med den svåra tumörformen malignt gliom.
 Schimpansviruset har visat sig väldigt effektivt på att ta sig in i hjärntumörceller. På så sätt kan det ta med sig den gen man vill föra in i tumören, säger Johan Skog, doktorand vid Umeå universitet.
Vid genterapi används virus, så kallade vektorer, som bärare av den gen man vill föra in i cellerna. Dessa virus kan inte orsaka sjukdom, utan fungerar som en målsökande robot som kan nå in i cellernas kärna där genens funktion aktiveras.
Fördelen med det speciella adenovirus som Johan Skog använt är att det inte förekommer naturligt bland människor och att vårt immunförsvar därför inte förhindrar effekten av behandlingen.
Han hoppas nu att genterapin ska få ett litet lyft genom att schimpansviruset kan utvecklas.
 I slutändan kan det bli så att man även använder sådana här vektorer till ett flertal andra sjukdomar som kan behandlas med genterapi, exempelvis hjärt-kärlsjukdom och blödarsjuka, säger Johan Skog.

Mer läsning

Annons