Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa mig människors verkliga resor genom livet 

Annons

Vägen till att få ny energi kan se så olika ut. Du kanske tränar för att uppnå sinnesro, du spetsar till öronen för en spännande ljudbok, ligger i en hammock eller dricker ett glas glögg på stans hörnfik. Jag har sedan barnsben testat på alla metoder men kan med sådär riktigt gott samvete meddela, att när jag kommer hem och slår mig ner i soffan, lutar mig tillbaka och sätter på tv:n så är det näst intill oslagbart magiskt.

Att gå från ett givande men krävande arbete till ett simpelt tv-program kan vara rätt befriande. Men är det jag som börjar låta gråhåren sakta men säkert lura sig fram eller är det de facto otroligt mycket icke-utvecklande tv-program som forsar fram?

Jag satte mig ner en kväll och började zappa febrilt efter ett enda program som kanske visar åtminstone lite entreprenörsutmaningar. Jag älskar program där jag kan inspireras och känna; wow, gud vad spännande! Och varför har jag inte kommit på det där tidigare?Ögonblick när det uppstår aha-känslor och entusiasm för morgondagen. Men nästan varje kanal jag ser på reflekterar färgerna från ett paradisporträtt, några gröna svajande palmer, en strand, häpnadsväckande vackra hotell och en handfull glada ungdomar med tillhörande nakna kroppar.

Med risk för att låta väldigt arkaisk så undrar jag i ärlighetens namn om det inte finns ett bredare spann bland våra tv-program. Missförstå mig rätt, underhållningsvärdet och ett och annat skratt kan det säkerligen medföra, men jisses, vad alla program ser likadana ut.

Älskade nobelpristagarna fick en enda timme av vår fina tv-tid för att framföra sina tankar och idéer i en liten paneldebatt, inte en minut mer. Och visst kan jag instämma att flera timmar av deras fantastiskt intelligenta samtal skulle kunna bli svåra att hänga med i, och kanske är det inte alltför avkopplande. Men för en gångs skull söker jag ordet lagom i tv-sammanhang. Hur många socialaexperiment i form av alkohol och nakenhet ska beprövas? Jag tror vi alla vet utfallet av kommande liknande experiment nu när de redan genomförts i ett antal år, flera timmar om dagen.

Ge mig och våra ungdomar något att se upp till, visa mig människors verkliga resor genom livet, visa mig de små vägvalen som kan leda till stora ting, visa mig vardagliga livshändelser som vi alla kan relatera till.

Jag ber inte om mycket, jag har bara ett önskemål, jag önskar ökad förståelse om hur stor inverkan våra tv-program faktiskt har på tankens kraft. Det vi ser och hör, oavsett ålder påverkar oss. Det vi gör är att vi släpper in det som sker i tv-rutan in i våra vardagsrum, in i våra liv, det normaliseras. Vi alla bär ett ansvar att filtrera vad vi gör och hur vi gör det men om vi matas med lagom mängd av allt kanske det blir lättare. Så länge man inspireras till goda ting så kommer oddsen i alla fall att öka till att goda ting faktiskt sker. 

Nu under julen kanske vi faktiskt kan stänga av tv:n helt och bara umgås – med undantag för Kalle Anka dock. Jag önskar alla mina underbara läsare en riktigt magisk jul. 

Sanaz Tarlani

ST-krönikör och jurist med Sundsvallsrötter. Lever efter tron att vågar man inte satsa på grund av rädslan att förlora kan man heller inte vinna.

Mer läsning

Annons