Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-TV: Branden i GävleSundsvallsbo räddades från hotellbrand

En häftig brand rasar på ett hotell i centrala Gävle. Stefan Pilegård från Sörberge flydde i natt från det brinnande hotellet. Han skadades inte utan körde hem i morse, med bilrutorna nedvevade.

Annons
Stefan Pilegård hade hunnit sova en timme och 20 minuter när det knackade på dörren och en polis sade att han måste ut.
Jag hade hunnit klä på mig för det var ett himla liv i korridoren. Några kom ut i pyjamas och en tjej hade bara täcke på sig, säger Stefan Pilegård.
Han hade trott att det var fest men i korridoren stack brandlukten i näsan.
På innegården var det som att titta i en kartong med mjölk. Några människor, bland annat en kollega låg på ett tak i röken och regnet, säger Stefan Pilegård.
Hotellgästerna evakuerades dock snabbt till ett annat hotell och Stefan tycker att hotellpersonalen skötte sig bra.
Det blev dock svårt för honom att somna om. Hans bil med en dyrbar klädkollektion i stod kvar i hotellgaraget. På morgonen hämtade han bilen, som var rökskadad. Sedan körde han hem till Sörberge med bilrutorna öppna.
Branden startade strax efter klockan ett i natt på restaurang CH och spred sig snabbt vidare till det med restaurangen sammanbyggda Scandichotellet.
Alla 143 hotellgäster evakuerades, liksom cirka 25 personer i ett bostadsrättshus i området som också hotades av branden.
Ett 40-tal brandmän från sex brandstationer bekämpade elden, och på långt håll kunde man se kraftiga rökmoln. Det brann bland annat i isoleringen till taket där lågor slog upp.
Fyra människor, däribland en polisman och ett minderårigt barn, fördes till sjukhus med rökskador. Tre av dem kunde under natten lämna länssjukhuset i Gävle, medan en polisman låg kvar för observation. Hans rökskador anses dock inte vara allvarliga eller livshotande, uppger vakthavande polisbefälet i Gävleborg Ulf Grape till TT.
Ulf Grape säger att polisen misstänker att branden är anlagd. Misstankarna grundar sig bland annat på att flera olika larm, bland annat inbrottslarm och passerlarm, gick innan branden bröt ut.
Föregående natt, natten till måndagen, bröt också en brand ut på hotellet. Polisen misstänker att även den anlagts.
Någon misstänkt gärningsman för de båda bränderna har inte kunnat gripas.
Och det finns heller inga vittnen, säger Ulf Grape.
Stefan Pilegård, som reser mycket i sitt arbete, är omskakad av händelsen.
Nästa gång kommer att jag kontrollera utrymningsvägarna bättre, säger han.
Polisen är inte helt säker om hotellbranden i Gävle är anlagd men den senaste tiden har det rasat ett antal anlagda bränder i Sundsvall.
Det är sjukt, säger en trött Stefan Pilegård.

Mer läsning

Annons