Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbradio:Mohammad på fri fot i dag

/

19-årige Mohammad från Sundsvall släpptes vid 11-tiden i dag fri från Migrationsverkets förvar i Gävle. Orsaken är svenska UD inte lyckas övertala hans hemland Iran att ta emot flyktingar som inte frivilligt återvänder hem.

Annons
Det var en jublande Mohammad som ringde upp ST på en mobiltelefon med uppenbara batteriproblem.
Jag är ute, jag är inte inlåst längre, sade han till ST innan linjen bröts.
Mohammad hade då precis klivit ut genom portarna på Migrationsvekets förvar, där han hållits inspärrad sedan den 22 april.
14.39 i dag anländer Mohammad med tåg till Sundsvalls centralstation, meddelar han via sms.
Så sent som 13 september ansåg polismyndigheten i Gävleborg att Mohammad skulle hållas inlåst för att han annars skulle kunna gå under jorden. Länsrätten höll i en senare dom med om det. Enligt polismästare Lennart Månsson beror frigivandet på att förhandlingarna mellan svenska UD och Iranska staten brutit samman. Iran vägrar fortfarande ta emot flyktingar som inte frivilligt återvänder.
Vi har alltså fått besked om att det i nuläget inte går att verkställa avvisningar till Iran, och då har vi beslutat att han ska släppas ur förvar. För vi ska inte tillgripa mer våld än nödvändigt, säger Lennart Månsson.
Nu har han suttit inlåst i drygt fem månader. Och det fanns ju inte ens då några särskilda besked om och när UD skulle lyckas med förhandlingarna?
Nej, men då fanns det hopp om att vi skulle ett sådant besked, säger Månsson.
Nu ställs Mohammad i stället under så kallad uppsikt, vilket innebär att han ska anmäla sig hos polisen två gånger i veckan.
För utlänningsnämndens beslut gäller fortfarande Mohammad har enligt dem inte tillräckliga asylskäl och ska avvisas till Iran.
Staffan Dahlin är Mohammads advokat. Han förberedde ett överklagande av länsrättens beslut att hålla Mohammad inspärrad även fortsättningsvis. Bland hans argument finns orimligheten i att hålla en 19-åring inspärrad under så lång tid. \"Djupt inhuman\" har han kallat polisens behandling av Mohammad.
Polisens beslut kommer som en total överaskning för honom.
Det var oerhört glädjande. Och riktigt. Jag finner länsrättens slutsatser mycket märkliga. Jag gläds verkligen för Mohammads skull, säger Staffan Dahlin.

Mer läsning

Annons