Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zimbabwebesök i Bergsjö

/
  • Pastor PeterMc Kenzie oroas över utvecklingen i  sitt hemland Zimbabwe. Han gästar i veckan Ingmarie Johansson i Bergsjö och Lönnbergskyrkan.

60 procent av befolkningen har hiv/aids. Jordbruket har kollapsat, företagen söker sig till andra länder.
– Folket i Zimbabwe svälter, berättar pastor Peter McKenzie Muvengeranwa under sitt Bergsjöbesök.

Annons
Det är nionde gången han gästar Bergsjö. Han bor hos Ingmarie Johansson som är engagerad för Lönnbergskyrkan. Där kommer han på torsdagskväll att berätta om Zimbabwe och annat.
Zimbabwe var länge ett föregångsland under president Mugabe. Så kom reformen för några år sedan då de vita godsägarna tvingades lämna gårdar, fält och maskiner. Nya farmare fick ta över.
Det fungerar inte. De nya farmarna är bara vana vid småskaligt jordbruk. För att kunna driva jordbruk storskaligt krävs kunnande för det och kapital. Och reservdelar.
Tre torrår har också bidragit till att skördarna blivit blygsamma. Folket svälter, regimen med Mugabe upprätthåller ordningen med polisstatsmetoder.
Oppositionella åsikter får inte komma ut i medierna.
Zimbabwe dräneras även på sina företag. De, likt de utrensade farmarna, börjar om på nytt i grannländerna dit de välkomnas. Och konkurrerar ut Zimbabwe.
Vad då göra?
Be, svarar pastor Peter McKenzie.
Räcker det?
Nej. Även kapital måste till.
Hemma i staden Bulawayo har han fru och tre barn samt 12 barn till i den storfamilj som de ansvarar för. Flera av barnen lider av hiv/aids och är föräldralösa.
Efter dagarna i Bergsjö ska Peter McKenzie bevista en aids-konferens i Stockholm.

Mer läsning

Annons