Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk lockar allt fler kvinnliga jägare: "Skapar en god självkänsla"

/

Det kvinnliga jaktnätverket JAQT anordnar jaktaktiviteter för kvinnor och har de senaste åren sett en stor ökning i medlemsantal.
– Det stärker många när de känner att de tar kontroll över sin jakt, säger Lena Laaksonen, samordnare för JAQT Mitt Norrland.

Annons

TV-klippet: Se vårt inslag från JAQT:s aktivitetsdag i Kolstadbodarna i början av augusti.

Nätverket är en del av Svenska Jägareförbundet och finns i hela landet, syftet är enkelt – att få in fler kvinnliga jägare i förbundet. JAQT står för Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden.

– Vi har de senaste två-tre åren försökt att vara lite mer samordnade och det märks direkt för vi får jättemycket nya kvinnliga medlemmar. Så det har varit efterfrågat, berättar Lena Laaksonen.

Läs också: Västernorrland i topp bland kvinnliga jägare

Lena samordnar de jaktvårdskretsar som finns i Västernorrland och Jämtland samt några i Härjedalen och säger att JAQT har drygt 1500 medlemmar i de områdena.

Exempel på aktiviteter kan vara skytteträning, kurser i fällfångst eller naturvård, och även att man anordnar jakter av olika slag. Lena Laaksonen berättar att många som kommer känner sig mer bekväma att börja när de får göra det tillsammans med andra tjejer.

– Vi blir som en brygga in i de allmänna jaktaktiviteterna och hjälper till att skapa en god självkänsla, säger Lena.

Även många erfarna jägare går med i nätverket för att få pröva på nya typer av jakt.

– Vi försöker att samordna aktiviteterna som de olika kretsarna har i nätverket så att dem inte krockar med varandra. Vi hjälps åt att komma på idéer och vi peppar varandra för att orka hålla på, för det tar lite kraft och energi att driva, säger Lena.

Läs också: JAQT Indal-Liden bjöd på aktivitetsdag: ”Så länge du är tjej är du välkommen”

Mer läsning