Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny studie om Navets betydelse för droghandeln: "Det är inte så stor handel av tunga droger"

Artikel 5 av 5
Narkotikamissbruket i Sundsvall
Visa alla artiklar

Mittuniversitetet har genomfört en förstudie där bland annat Navets roll i den öppna droghandeln har studerats.
– De preliminära resultaten visar att det sker öppen droghandel med i första hand receptbelagd medicin som smärtstillande, lugnande och antidepressiv medicin samt cannabis och alkohol, säger Teresa Silva, docent på universitetet i ett pressmeddelande.

Annons
Bild: Inger Axbrink, Mittuniversitetet och Fredrik Söderberg.

Säkerheten på Sundsvalls busstation, Navet, är en debatt som alltid är aktuell. Nu har en förstudie genomförts där bland annat Navets roll för den öppna droghandeln i Sundsvall har studerats. Studien har gjorts i samverkan med kommunen och på uppdrag av polisen i Sundsvall. Teresa Silva är docent i kriminologi vid Mittuniversitetet och är den som studerat droghandeln vid busstationen.

– De preliminära resultaten visar att det sker öppen droghandel med i första hand receptbelagd medicin som smärtstillande, lugnande och antidepressiv medicin samt cannabis och alkohol. Det är inte så stor handel av tunga droger, säger hon i ett pressmeddelande från Mittuniversitetet.

För Plus-kunder: Polisen och kommunen överens om Sundsvalls problem: "Ordningsvakterna har varit viktiga"

Enligt förstudien finns det tre riskgrupper som köper droger vid busstationen. Det handlar om unga personer som hamnat snett, tunga droganvändare och socialt isolerade personer som vistas vid Navet för att de inte har någonstans att ta vägen.

– Vår rekommendation är att utveckla ett teambaserat arbetssätt där skola, socialtjänst, sjukvård och polis arbetar individanpassat för den enskilde personens skull. Som det är nu slussas de unga mellan olika stödsystem, men det är lätt för dem att smita undan och ramla mellan stolarna, säger Teresa Silva.

Teresa Silva har gjort en förstudie där Navets roll för den öppna droghandeln i Sundsvall har studerats. Bild: Inger Axbrink, Mittuniversitetet

Förutom att studera Navet tittar förstudien också på droghandeln i regionen och olika metoder för att minska droghandeln. Att bygga om så att fler känner sig trygga är en metod och att ha stora fönster, mer belysning, biljettförsäljning och annat som gör att mer folk är i rörelse är åtgärder som föreslås.

Insändare: Missbruk, piss och bråk framför ögonen på barn – det måste göras något åt Navet

– Vi vill att centrala Sundsvall ska vara en plats där det är tryggt att vistas för allmänheten. Det kan vi göra genom att till exempel öka överblickbarheten och den informella kontrollen i form av en ökad rörlighet av människor i området. Men vi får inte underskatta att frågan om att öka tryggheten är komplex, säger Helen Otterström, trygghetssamordnare vid Sundsvalls kommun i pressmeddelandet.

För Plus-kunder: Här säljs knarket i Sundsvall – sex adresser i centrum pekas ut i stor kartläggning

Alla artiklar i
Narkotikamissbruket i Sundsvall
Annons