Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerna för Stora torget skrotas: "Vi vill ta fram flera nya förslag"

Turerna om hur Stora torget ska se ut i framtiden går vidare. "Vi vill ta fram flera nya förslag, i samråd med Sundsvallsborna, säger Jörgen Berglund (M).

Annons

Ombyggnaden av Stora torget i Sundsvall och kostnaden för det har debatterats i åratal, och nu lägger politikerna återigen nya förslag om torgets framtid.

Det gamla förslaget om att bygga om hela torget för 43 miljoner kronor, med bland annat en helt ny stenläggning, en flytt av scenen och byggandet av två nya fontäner, har skrotats.

Läs också: Förslag klart för nya torget

Stora torget ska få nytt utseende. Frågan är hur, när och till vilken kostnad.

På måndagen beslutade kommunstyrelsen att definitiv lägga ned projektet. Orsaken är planerna på att istället bygga en 110 meter hög skyskrapa på torget.

Läs också: De vill bygga en skyskrapa på Stora torget

– Det blir ingen ombyggnad. Det går ju inte att påbörja någon förändring av torget innan vi vet om skyskrapan byggs, säger Peder Björk (S) kommunstyrelens ordförande.

Därför vankas nu en ny omgång med nya förslag på torgets framtida utformning. Oppositionen i kommunstyrelsen, med moderaterna i spetsen, vill ta ett omtag för hela projektet. Och man vill ha hjälp av Sundsvallsborna.

– Vi vill att stadsbyggnadsnämnden ska ta fram flera olika förslag på hur det ska se ut, i samråd med allmänheten och näringslivet, säger oppositionsledaren Jörgen Berglund (M).

Peder Björk (S) och Jörgen Berglund (M) vill båda ha ett nytt torg i framtiden.

Han vill att förslagen ska ställas ut för att Sundsvallsborna ska få en chans att tycka till. Förslagen ska vara billigare än de 43 miljoner som det skrotade byggprojektet skulle ha kostat och de ska i huvudsak genomföras under den tid på året då torget används som minst. Syftet med hela omgörningen ska vara att göra torget till en mer "attraktiv mötesplats" i Stenstan.

Peder Björk (S) vill också bygga om torget i framtiden, men till skillnad från oppositionen vill han avvakta lite med att lägga fram några färdiga förslag.

– Om det byggs en skyskrapa där så kommer ju en del av torget att grävas upp och göras om. Och om skyskrapan inte byggs blir utformningen en helt annan, så vi måste till att börja med avvakta en ny detaljplan för hela området, säger Peder Björk.

Läs också: Politiker försöker stoppa ombyggnaden av Stora torget

Läs också: Fastighetskungen "Jag kan piffa upp torget för bara tre miljoner"

Ett av de (skrotade)  förslagen om hur torget ska se ut i framtiden.

Mer läsning