Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbutbildning i samernas historia

/

I den sista Norrlandspodden för säsongen handlar det om samerna och deras historia, men också om mediesituationen i Norrland. Vad händer med landsändan och bilden av den när riksmedierna lämnar eller kraftigt skär ner på sin bevakning, samtidigt som tidningarnas lokalredaktioner läggs ner?

Annons

Norrlandspodden görs av frilansjournalisten Po TIdholm och Sundsvalls Tidnings ledarskribent Sofia Mirjamsdotter. I det nya avsnittet behandlar de mediesituationen i Norrland. Den är delvis dyster, men det finns även ljuspunkter, åtminstone enligt Mirjamsdotter. De diskuterar även vilken bild av Norrland som visas upp i riksmedia, och hur mediernas begränsade bevakning kan påverka självbilden hos norrlänningarna.

Därefter försöker de ge en liten lektion i samisk historia. Observera att avsnittet är inspelat innan den livliga debatten bröt ut om bland andra samisk identitet. Nu handlar det i stället om att beskriva hur samer har diskriminerats och assimilerats i Sverige i flera hundra år, och hur situationen ser ut för den samiska befolkningen i dag. Vem räknas som same? Hur många renägare finns det egentligen i Sverige? Det får du svar på om du rattar in podden, antingen genom att lyssna direkt här eller genom att ladda ner podden från iTunes.

Mer läsning

Annons