Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals besöker trädgårdsmässan i helgen – på plats finns 80 utställare som säljer växter och sprider kunskap

Runt 80 utställare samlades på NHK arena i Timrå för att sälja växter och sprida kunskap om trädgårdsarbete. – Det börjar bli jättepopulärt att odla i köksträdgården, och helst ekologiskt såklart, säger Hasse Johansson.

Annons

Det är sjätte året som Medelpads trädgårdsmässa arrangeras i Timrå. Publiken har hela tiden ökat i antal, och i år väntas tusentals personer besöka mässan på två dagar.

Hasse Johansson, som har rötter i Viskan, är en av arrangörerna.

– I fjol hade vi bra siffror och det verkar bli lika bra i år. Kommer vi upp i femtusen besökare i helgen så är vi nöjda. Förr i tiden var det fler besökare totalt på mässorna. I dag har vi en lite mindre grupp, men istället är de väldigt målmedvetna, säger han.

Inför mässan: Kryddor och örter på egen hand är temat på Medelpads trädgårdsmässa

En av dem är Svante Jansson från Alnö. Han har famnen full av krukor med bland annat basilika, timjan, persilja och marockansk mynta, som han tänker plantera i drivbänkar på tomten.

Svante Jansson gör en djupdykning bland örterna.

– På Alnö har vi mycket rådjur och de är jättesnabba att äta upp det vi planterar, så de här ska jag sätta i pallkragar med tak, säger han och skyndar vidare för att ställa sig i kön till kassan.

För den som vill lära sig mer finns det gott om föreläsningar att gå på. Frösådd i pappstrut, ekologisk bekämpning av sniglar och andra skadedjur, örter och kryddor - så lyckas du, är några exempel på rubrikerna.

Under söndagen föreläser skribenten och trädgårdsfantasten Hannu Sarenström, verksam i Kinnekulle i Västergötland. Han är lite av en kändis i trädgårdskretsar med TV-framträdanden och flera utgivna böcker.

Läs också: Så var mässan 2013

Trädgårdsodling kräver som bekant bra redskap. Kenneth Dückhow och hustrun Ingvor är på jakt efter en trädklippare för att klippa högt växande grenar. Försäljaren Tommy Björk demonstrerar en klippare med teleskopskaft.

– Vi har ett träd som börjar bli högt, och man blir sämre att klättra i träd ju äldre man blir, säger Kenneth med ett skratt.

Kenneth Dückhow med hustrun Ingvor vill klippa trädgrenar. Till det krävs rejäla verktyg.
Eva Forslund och Sara Stavert är båda på jakte efter jordgubbsplantor. De ska vara goda och söta, de är de eniga om.
Många köade för att köpa plantor av Larz Danielsson från Hammarstrand.
Astrid Sandström hjälper mamma Sandra med att packa ner en Middagsblomma i påsen.

Anne Nabb från Matfors föll pladask för en hängsälg som hon ska ha på verandan.

Mer läsning

Annons