Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens första tunnbrödsakademi

/
  • Tunnbrödsakademin med Thorbjörn Ullsten som tredje person från höger.

Nu är Tunnbrödsakademin, som ska värna den svenska tunnbrödskulturen, ett faktum. Det är Sveriges och förmodligen världens första akademi som ska jobba för tunnbrödets framtida överlevnad.

Annons

I höstas togs de första stegen mot ett bildande av akademin som nu har haft sitt första officiella möte. Utöver initiativtagaren Kjell Jonsson, förre detta vd på Polarbröd, och Thorbjörn Ullsten, vd på Mjälloms tunnbröd, har ledamöterna i akademin olika relationer till just tunnbröd. I gruppen ingår bland andra Västerbottens matambassadör Ella Nilsson och hantverksbagaren Ulf Wallinder från Docksta.

– Vi ska jobba tillsammans för att se till att tunnbrödstraditionen ska fortsätta vara stark och inte ebba ut och glömmas bort, säger Thorbjörn Ullsten, vd på Mjälloms tunnbröd.

I arbetet ska man försöka lyfta fram tunnbrödet i media och andra sammanhang för att göra varan starkare som kulturprodukt. Man ska dessutom kunna hjälpa mindre aktörer i branschen att komma i gång.

– Vi blir enskilt starkare om vi hjälps åt och arbetar för produkten tillsammans. För oss är detta otroligt viktigt. Vi är Sveriges äldsta tunnbrödsbageri och vi vill väldigt gärna finnas kvar i flera hundra år till, säger Thorbjörn Ullsten på Mjälloms tunnbröd.

Mer läsning

Annons