Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander Nilsson: Skador och försäljningar – vad gör ni nu GIF Sundsvall?

5–0 blev 0–4 och frågetecknen är många inför hösten. Men inte ska väl Giffarna vara oroliga för det allsvenska kontraktet?

Annons

Nej, det här ska inte bli en krönika om det där höstspöket som brukar nämnas när GIF Sundsvall går in på den avslutande delen av serien. Beroende på vem man frågar finns spöket inte ens. Och jag tror inte att spöket kommer på besök i omklädningsrummen på Norrporten Arena i höst. Om det nu finns.

För andra gången på plats såg jag GIF Sundsvall ställas mot Östersunds FK i Östersund i seriesammanhang, och det finns en hel del likheter mellan de två gångerna.

Precis som då så hade GIF vunnit på hemmaplan efter en bra insats, och precis som då blev det nu en klar förlust i returen i Östersund om än med mindre siffror.

LÄS MER: Pa Dibba bekräftar – lämnar GIF Sundsvall: "Känns förjävligt att förlora sista matchen"

Att Östersund är skickliga med bollen vet vi sedan tidigare. När de dessutom överraskade GIF i hur de formerade laget förmådde inte Giffarna att hitta något sätt att ta sig ur greppet hemmalaget kopplade tidigt i matchen.

4–0 till ÖFK var klart rättvist, men precis som i våras kändes det som att segermarginalen var för stor.

Och som om inte brakförsluten var nog bekräftade Pa Dibba sedan att han gjort sin sista match i GIF Sundsvall. Det är givetvis ett tapp som kommer märkas.

LÄS MER: GIF Sundsvall överkört i derbyt – Östersund tog revansch: "Det är skit"

Frågan jag ställer mig nu, vad gör GIF Sundsvall nu?

Pa Dibba och Rúnar Sigurjónsson har lämnat laget under sommaren. Kristinn Steindorsson är skadad och kan bli borta en lång tid. Robin Tranberg är skadad och Noah Sonko Sundberg är på OS-äventyr, och åkte dit med en skada.

Har Urban Hagblom is i magen och jobbar för kommande säsong med värvningarna, eller kommer det komma in någon under transfersfönstrets sista dagar?

Anfallsalternativen i truppen är fullgoda enligt mig. Visst, varken Johan Eklund eller Shpetim Hasani är lika snabb som Dibba, men de har andra egenskaper som Dibba inte har. Framför allt huvudspelet.

LÄS MER: Erik Granat om att starta – på nygammal position: "Som mest hemma där"

Enligt mig är det mittfältet som borde prioriteras om GIF väljer att göra något nu. Frågan är bara om de gör det?

Jag finner det inte helt osannolikt att de väntar in en frisk Robin Tranberg och Noah Sonko Sundberg för att plötsligt ha Krogh Gerson, Tranberg, Albornoz, Suljevic och Granat att välja på när det centrala mittfältet ska formeras. För nog är Albornoz bättre som mittfältare än mittback.

Inte lika bra som när EM-spelaren Sigurjónsson bar fram laget, men tillräckligt för att hålla laget kvar.

Och det är väl där fokus bör vara nu när hösten kommer allt närmare.

Mer läsning

Annons