Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslöjandet i nya boken om ÖFK: "Stal sprit och fick nästan sparken" – läs utdraget här

Östersunds FK: Från tvåan till Europa är boken som handlar om Östersundslagets resa till allsvenskan. Läs utdraget från boken om tidigare ÖFK-spelaren Daniel Johansson här nedan, skrivet av Sportens Patrick Sjöö.

Annons

DANIEL JOHANSSON

"Jag spelade rätt mycket på den tiden, men när jag spelade på mitt eget lag så var det förstås på att vi skulle vinna. Jag satte 30 000 kronor på ÖFK-seger…"

Han gjorde åtta mål i en enda match. Var nära att få sparken efter ett galet krogbesök och spelade på matcher där han själv spelade.

– Det mesta är preskriberat, säger Daniel Johansson och skrattar.

1999 vann Östersunds FK division II Norrland. Samma år ramlade Stockvik ur serien. Det märkliga var dock att Stockvik inte tappade en enda poäng mot seriesegraren.

Ett av skälen var Stockviks 19-årige forward Daniel Johansson.

– Jag minns mycket väl att vi lyckades slå ÖFK i båda matcherna. Mest kommer jag ihåg matchen i Sundsvall där vi vann med 3-0 och jag gjorde alla tre målen, berättar Daniel Johansson.

Efter säsongen fick han ett samtal från ÖFK då han satt i kassan på Ica.

– Jag behövde ingen längre betänketid för att bestämma mig. Den flytten har jag aldrig ångrat och ÖFK är ett av de roligaste lagen som jag har spelat i.

Men något han aldrig tidigare har berättat är att det var ytterst nära att han fick sparken under det första året.

– Ja, jag ställde till det rejält för mig...

– På den tiden var jag aldrig på krogen som nybliven pappa. Men den här kvällen skulle vi ha lagfest och vi skulle i väg till ett inneställe som hette Saga. Vi hade festat hela kvällen och på småtimmarna stod jag och en annan kille i laget vid baren för att beställa. Det kom aldrig någon bartender så vi sträckte oss över bardisken och tog fyra flaskor.

De satt en lång stund med sina stulna flaskor innan en gäst berättade för personalen vad som inträffat.

På måndagen blev Daniel uppkallad till ÖFK:s ordförande Rolf Lohse.

Där satt också tränaren Janne Westerlund och lagledaren Erne Svensson och väntade.

– Det glömmer jag aldrig. Jag satt där med gråten i halsen och var oerhört ångerfull. Oj, vad arg Rolf Lohse var! Men till slut sa han att jag fick en chans till, berättar Daniel.

Under sitt andra och sista år slog han ett klubbrekord som gav eko i hela Fotbollssverige. Umedalen, som kämpade för sin existens i serien, kom på besök till Hofvallen och jagade poäng.

Efter fem minuter ledde ÖFK med 3-0.

Daniel Johansson hade gjort alla tre.

ÖFK vann matchen med 9-3 och Daniel Johansson stod för åtta av målen.

– Det var en helt sjuk match. Den kommer jag ju aldrig att glömma. Allt fungerade och full av självförtroende testade jag en chiplobb från halva planhalvan och även den gick in och det var sjunde målet. Jag minns alla mål från den matchen. Det var bara Mathias Larsson som förstörde lite för mig då han var tvungen att göra det fjärde målet, säger Daniel och skrattar åt minnet.

Det gick en hel del rykten om att Daniel Johansson satsade pengar på matcher som ÖFK spelade.

Det är något han kan bekräfta som sant i dag.

– Ja, det hände. Jag spelade rätt mycket på den tiden, men när jag spelade på mitt eget lag var det förstås på att vi skulle vinna.

Han minns mycket väl en lördag i juni när ÖFK skulle möta Kiruna på bortaplan.

Innan spelarna satte sig i bussen för att inleda den långa resan gick Daniel in och spelade på ÖFK-seger på ett spelbolag.

– Jag satte 30 000 kronor på ÖFK-seger.

Kiruna gjorde mål i första halvlek och lyckades hålla ledningen i paus. Miguel Exposito gav ÖFK hopp när han kvitterade i andra halvlek. Matchen såg ut att bli oavgjord och Daniel Johanssons 30 000 kronor att gå upp i rök.

Men med bara några minuter kvar kom segermålet för ÖFK.

Målskytt: Daniel Johansson!

– Jag kan säga att jag blev oerhört glad över det målet. Oddset var 2.15 så det blev en rejäl slant och en väldigt lättsam hemresa, säger han.

Det blev totalt 24 mål för Daniel Johansson i ÖFK-tröjan.

Hela hans karriär, som nu är avslutad, har kantats av mål. Och ständiga klubbyten. Han har förutom Stockvik och ÖFK bland annat spelat för Friska Viljor i Örnsköldsvik, Frölunda, Trollhättan, Mariehamn på Åland, Sollefteå GIF – och IFK Göteborg.

LÄS intervjun med författaren Olof Wigren om hur idén kom till honom och om hur det varit att jobba med ÖFK här.

Fotnot: Observera att detta är ett direkt utdrag ur boken och är alltså inte framställd på redaktionen. Daniel Johansson var skyttekung i Sollefteå GIF 2010 innan karriären avslutades.

Mer läsning

Annons