Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för derby – då hyllar GIF:s sportchef Östersund: "Stöttar varandra till 100 procent"

Två norrlandslag betyder två allvenska derbyn. Det första blev en folkfest på Norrporten Arena i våras när Giffarna segrade med 5–0. På lördagen väntar nästa i Östersund när Giffarna gästar för en retur på bortaplan. "Det här är precis vad fotbollen behöver", säger GIF Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.

Annons

Det var regnigt på Giffarnas sista träning inför Norrlandsderbyt.

Det kanske inte har undgått någon att denna lördag är en derbydag när Östersunds FK tar emot Giffarna för en allsvensk returmatch. Biljetterna är slutsålda och många supportrar från Sundsvall väntas till matchen.

– Tack vare att Östersund gick upp i allsvenskan är vi två lag från Norrland. Det är en större snackis än vad jag kan påminna mig om att det har varit tidigare. Historiskt sett har det aldrig funnits två norrlandslag i allsvenskan. Det har ökat intresset här och i Jämtland och det betyder mycket för produkten fotboll. Jag är övertygad om att det kommer att bli en fantastisk fotbollsföreställning, säger Urban Hagblom.

Inför matchen skiljer det två poäng mellan lagen, med Giffarna på plats åtta i tabellen och Östersund på tionde.

– Det är två jämna lag och Östersund bedriver en väldigt intressant fotboll, vilket övriga Sverige blivit varse. Vi har känt till den lite längre och majoriteten av lagen i allsvenskan har problem med den. De har en tydlig spelidé, vilket vi också har, säger Urban Hagblom.

Sportchef Urban Hagblom tycker att det har gjort mycket för fotbollen att det är två norrländska lag i allsvenskan.

När det första derbyt avgjordes i våras blev det en seger för GIF Sundsvall med 5–0. När lagen möttes för en träningsmatch tidigare i somras var det Östersund som i sin tur som slog Giffarna med 3–0.

– Matchen hemma i våras var en mycket bra prestation. Den var jämnare än vad resultatet 5–0 visar, det kan låta som en överkörning men det var det inte. Vi hade marginalerna på vår sida och vi hoppas att vi ska ha det nu med, säger Urban Hagblom.

När det är derbyn på andra håll i landet när allvenska lag möts kan man läsa om läktarvåld och oroligheter kring matcherna i medierna. I norr vill man profilera sig med en mer positiv anda.

I våras var det fotbollsfest och derby på Norrporten Arena. Nu är det dags för en retur i Östersund.

– På planen är det sportsliga grunder och tuffa tag som det ska vara. Utanför planen kan vi visa att en supporterkultur kan vara en trevlig fight på läktaren. Där vill vi vara en föregångare inom svensk fotboll, säger Urban Hagblom.

Även om GIF Sundsvall och Östersund FK är konkurrenter ser Urban Hagblom att lagen är positivt inställda till varandra, för det mesta.

– Lagen följer och stöttar varandra till 100 procent förutom i två matcher. Då ska man slå varandra och då är det en tuff kamp, säger han.

Läs också: Så laddar Patronerna inför derbyt: "Vi kommer dominera ljudkulissen"

Fotbollspuls: GIF-stjärnan hyllar ÖFK-supportrarna – skickar passning till egna fansen: "Hoppas mina grabbar gör det också"

TV: Lördag 14:00: Följ Sportens jättesatsning på derbyt ÖFK-Giffarna

Mer läsning

Annons